Så här är det tänkt att se ut. Foto: Arklab

Kritik mot fällning av ekar för nya radhus

Det ska byggas 15 radhus i dungen vid Sköndalsvägen. Stadsdelsförvaltningen anser att antalet bostäder är för litet för att motivera att några ekar tas ner.

  • Publicerad 07:00, 28 aug 2017

Under skriande bostadsbrist planerar staden för en hel del nya bostäder i Söderort. Sedan 2012 har staden bland annat haft planer på att bygga i dungen vid Sköndalsvägen, norr om kvarteret Korintkakan, i Sköndal.

De nya husen ska, förutom att bidra med fler bostäder, även öka tryggheten längs Sköndalsvägen och tillföra mervärde till stadsmiljön. Förslaget är framtaget med stor aktsamhet gentemot platsens kvaliteter, anser stadsbyggnadskontoret.

Planen innehåller 15 trevånings-radhus uppdelade i två längor där Sköndalsvägen kröker sig. Varje hus ska ha en tillhörande uteplats i markplan, som döljs för gång-och cykelvägen bakom en 1,5 meter hög mur.

Farsta stadsdelsförvaltning, som nu yttrat sig om förslaget under remissrundan, är tveksam till planerna – som innebär att ett fåtal ekar måste tas bort från platsen.

6 000 nya bostäder till Sköndal

Fler bostäder nödvändigt

Enligt liggande förslag ska ekarna inte kompenseras med några nya och det anser stadsdelsförvaltningen är "anmärkningsvärt då förslaget innebär att parkmark bebyggs".

Förvaltningen anser dock att förändringen av grönområdet vore motiverad om förslaget innehöll ett större antal bostäder.

REPORTAGE: Ideologisk strid i kristna stiftelsen: "Har blivit Jesus AB"

Det är föga troligt att antalet bostäder räknas upp i projektet däremot kan det senare i detaljplaneprocessen beslutas om en kompensation av ekarna. Detaljplanen för projektet bedöms vara färdig att antas av kommunfullmäktige under 2018. I så fall kommer radhusen att vara klara för inflytt någon gång 2023.

Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48