Bygge. Här kan det nya polishuset ligga. Foto: Maria Svensson

Kritik mot flytten av Täbys polishus

Täbypolisen ska flytta från sin nuvarande plats. Och polisens planerade flytt till Hägernäs kritiseras nu av Täbys moderattopp. Centrum är mer centralt, menar han.

  • Publicerad 11:48, 5 dec 2018

I slutet på november stod det klart att polishuset kan komma att flytta från sin nuvarande plats i Täby centrum till Hägernäs i Viggebyholm. Tanken är att all polisens verksamhet ska flytta dit. Men nu får flytten kritik från Moderaterna i Täby kommun.

Samhällsservicen, som till exempel passutlämning och anmälan av brott, ska vara kvar centralt, menar Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

– Platsen i Hägernäs är inte helt usel ur kollektivtrafiksynpunkt men jämför du med Täby centrum, dit alla bussar och tåg går, så är den nuvarande platsen mycket bättre, säger han.

– Vi tycker att medborgarservicen som staten ska erbjuda måste finnas centralt. Då är det Täby centrum som gäller. All kollektivtrafik åker dit.

Vad har ni för inflytande kring ett polishus?

– Om det är just den platsen är det klart att vi har inflytande eftersom kommunen äger marken, men i övrigt avgör polisen själva hur de ska bygga.

Även Vallentuna ingår i polisområdet Stockholm Nord och Täbypolisen. I Vallentuna tycker kommunalrådet Parisa Liljestrand att en flytt av polishuset inte påverkar Vallentunaborna märkbart.

– Vi vill helst av allt ha en lokal polisstation. Får vi inte det så spelar det mindre roll om polisstationen finns i Täby eller Hägernäs. Inte så länge vi fortfarande har kvar möjligheten att åtminstone en gång i veckan ha polisen i Vallentuna centrum , säger hon.

Även i Danderyd, som ingår i samma polisområde, vill man helst av allt ha någon form av polisstation inom kommunen.

– Vad gäller flytten till Hägernäs tycker jag spontant att det är bra att polishuset ligger nära motorvägen, vilket bör göra utryckningar snabbare. I övrigt har jag inga synpunkter, säger Olle Reichenberg, kommunalråd i Danderyds kommun.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt