De lokaler som Täby kommun äger kan komma att säljas till Milstensskolan. Foto: Lotten Engbom

Kritik mot försäljning av kommunal skollokal i Täby

Kommunen har planer på att sälja Milstensskolan i Skarpäng. Men Annica Gryhed (S) är kritisk till försäljningen.

  • Publicerad 11:04, 31 okt 2017

I dag bedriver Pysslingen förskolor och skolor verksamhet i den kommunägda lokalen på Milstensskolan. När kommunen nu planerar att sälja lokalen till aktören är oppositionsrådet Annica Gryhed (S) kritisk till försäljningen.

– Vi anser att det är ytterst tveksamt. Att göra sig av med kommunens tillgångar försvagar kommunen, både ekonomiskt och planeringsmässigt, säger hon.

Hon förtydligar dock att Socialdemokraterna inte alltid är emot att kommunen avyttrar fastigheter.

– Men vi kan inte se att det finns några hållbara argument i det här fallet. Det är varken ekonomiskt, etiskt eller planeringsmässigt rätt. Det är inte kommunen och kommuninvånarnas bästa, säger hon.

Bedöms till 44 miljoner

Marknadsvärdet på fastigheten bedöms vara 44 miljoner kronor. Enligt Joachim Quiding, samhällsutvecklingschef på Täby kommun, har man gjort en extern värdering för att komma fram till värdet.

– Vi har gjort lite olika värderingar och det här är genomsnittet. En värdering är en uppskattning av marknadsvärdet, säger han.

Att kommunen kommit fram till ett marknadspris, utan att låta fler intressenter vara med i någon budgivning, ifrågasätts av Annica Gryhed.

– En marknad innebär i sig att det finns fler intressenter, så det faller på det, säger hon.

Enligt Joachim Quiding är det särskilda omständigheter, att de som driver skolan har byggt två paviljonger på tomten, som gör att kommunen tänker sig en direktförsäljning.

– I normala fall går vi ut och göra en öppen försäljning och då är det den med det mest konkurrenskraftiga budet som får köpa. Men det finns särskilda omständigheter här. Även om man gör en direktförsäljning måste man göra flera externa värderingar, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny badstrand i Vallentuna

Nyheter I morgon tas första spadtaget för en ny badplats i kommunen.tisdag 21/8 15:11

DEBATT. L: Därför är skolan valets viktigaste fråga

Nyheter Liberalerna i Vallentuna presenterar ett program med 53 punkter för en bättre skola. Bland annat vill man se en läsutvecklingsledare och ett bibliotek på varje skola.tisdag 21/8 9:01