FÖRBUD. Fornstigen passerar förbi många historiska platser som här i Edeby. Om länsstyrelsens förslag går igenom kommer cykling inte längre tillåtas på slingan. Foto: Holger Ellgaard/Mikael Andersson

Kritik mot förslag om cykelförbud på Lovön

Cyklisterna kommer ha ett alternativ till fornstigen innan det nya cykelförbudet förväntas träda i kraft i juli. Det säger Sveriges fastighetsverk. Men lokala cyklister menar att detta är långt från verkligheten.

  • Publicerad 17:03, 13 maj 2020

Enligt de nya riktlinjerna som länsstyrelsen föreslagit för Lovö naturreservat kommer terrängcykling bara kommer kunna ske på platser som reservatsförvaltaren, alltså Statens fastighetsverk, har anvisat.

Klubbas förslaget igenom kan det träda i kraft redan första juli. Och då ska också anvisade platser finnas för cyklisterna på ön.

– Den första juli kommer det finnas anvisningar på lämpliga platser för terrängcykling i reservatet. Det kommer inte bli något glapp. Men hur de anvisningarna kommer se ut kan jag inte gå in på förrän beslutet är fattat, säger Mats Larshagen, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Förslaget: Cykelstopp på fornstigen

Klart är i alla fall att en ny slinga har planerats, tillsammans med lokala cyklister, föreningen Stockholms stigcyklister och Cykelfrämjandet.

– Det är en gest gentemot cyklisterna så att det finns en markerad led att följa, eftersom cyklingen på fornstigen inte kommer anvisas, säger Mats Larshagen.

Men den slinga som planerats för var inte alls vad cyklisterna var lovade från början, menar Conny Billquist, en av cyklisterna som varit med i planeringen.

– Vårt uppdrag var att hitta ett sträcka på ungefär 20 kilometer som skulle kunna ersätta fornstigen. Men när vi skickade in förslaget så klippte förvaltaren ner det totalt och det enda som blev kvar var cirka två kilometer bakom FRA, säger han.

När sedan förslaget från länsstyrelsen landade kom det som en chock, berättar han.

– Tanken var att om vi fick göra en uppmärkt stig så skulle de flesta cyklister välja den och då fornstigen skulle fredas. På så sätt skulle inget förbud behövas. Men så kom det här, det känns som ett svek, säger han.

Efterlyser genomgång av klagomål

Han menar att terrängen inte nödvändigtvis förstörs mer av en cykel än av de som vandrar där och att stämningen på vandringslederna är trevlig och konfliktfri. Det är alltså fel att avfärda terrängcykling som störande och förstörande är fel, menar han.

Dessutom, hävdar han och flera andra i den lokala cykelgruppen, har ingen ordentlig genomgång gjorts av klagomålen som kommit in. De som refererats till gäller just fornstigen och inte resten av ön. Därför tycker många att det är fel att cykling föreslås att förbjudas överallt utom på särskilt utmärkta stigar.

"Att på så lösa grunder - man har bara lyssnat till den som skriker högst - inskränka den allemansrättsligt skyddade möjligheten att cykla på ön är ytterst beklämmande och ryggradslöst", skriver en Lovöbo i en kommentar på MälaröDirekts webbsida.

Länsstyrelsens förslag är nu ute på remiss.

Arbetet med slingan som skulle ersätta fornstigen ligger just nu på is och mycket arbete kvarstår innan den är anlagd. Innan etableringen av slingan slutförs behöver dessutom tillstånd för den beviljas av länsstyrelsen.

Detta har hänt:

Lovö hembygdsförening har i flera år kämpat för att cykling ska förbjudas på fornstigen, där de har ansvaret för underhållet.

Nu har länsstyrelsen föreslagit nya föreskrifter för hela Lovö naturreservat som innebär att terrängcykling bara ska ske på särskilt utmärkta stigar.

Det är Statens fastighetsverk, som äger marken och förvaltar reservatet, som får bestämma vilka stigar som ska utmärkas för terrängcykling.

Cykling kommer inte tillåtas på fornstigen. "Vi har på fastighetsverket mottagit flera indikationer på att det funnits konflikter i sådan grad att vi inte menar att vi kan hänvisa cykling på fornstigen", säger Mats Larshagen, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt