Blir inte radhus. Så kan det nya kvarteret se ut från Söderholmsgränd. Foto: Illustration: Arkitema

Kritik mot L efter radhusfloppen: "Valfläsk"

Byggplanerna vid Söderholmen i Vårberg är illa omtyckta av grannar i Vårberg. Inför valet lovade Liberalerna radhus i stället och vann röster på det. Men nu har politikerna tvingats backa. "Valfläsk", tycker en av de som lockades av löftet.

  • Publicerad 12:06, 19 dec 2018

Att bygga radhus vid Söderholmen i Vårberg var ett Liberalernas vallöften i Skärholmen. Byggplanerna som finns för området kring skolan – två nya kvarter med fyra- till sexvåningshus om totalt 300 nya bostadsrätter – har väckt ont blod hos grannar. Flera lockades av Liberalernas löfte.

"I samband med valet blev tydligen fler än jag lurade att rösta på Liberalerna som på sina valaffischer i området utlovade att bygga radhus istället på Söderholmen. Detta var även mitt och andras i områdets förslag från början", skriver en granne, som vill vara anonym, i ett mail till SkärholmenDirekt.

Löftet tycks ha haft viss effekt. Jämfört med förra valet ökade Liberalernas stöd med cirka en procentenhet i det aktuella valdistriktet. Tio personer fler valde att lägga sin röst på dem i kommunvalet.

"Nu visar det sig att detta bara var 'valfläsk'", fortsätter grannen sitt mail.

Politikerna försökte ändra planerna och återremitterade dem till stadsbyggnadskontoret. Men efter att tjänstemännen sågat förslaget fick det grönblå samarbetet backa.

"Omöjligt att backa bandet"

SkärholmenDirekt har sökt Björn Ljung, Liberalernas gruppledare i stadsbyggnadsnämnden. Han svarar på mail.

"Vi liberaler var glada över att vi, i enlighet med vårt vallöfte, kunde skicka tillbaka planerna till ritbordet för att försöka få fram stadsradhus. Men tyvärr får jag konstatera att de tidigare byggplanerna redan var för långt framskridna för att det skulle vara möjligt att backa bandet", skriver han.

I ett särskilt uttalande till beslutet håller Liberalerna fast vid att det vore bättre med radhus på platsen och kritiserar att staden låst sig så i exploateringsavtalet med byggherren, långt innan detaljplanen var färdig.

"Jag har beklagat beslutet om storskaliga friliggande hus, i strid med viljan hos inte minst många i närområdet. Liberalerna kommer förstås, tillsammans med den övriga grönblå majoriteten, fortsätta kämpa för bra, trygga och välfungerande stadsmiljöer såväl i Skärholmen som i övriga stan", skriver Björn Ljung.

Grönblå stoppar sexvåningshus i Vårberg

Tjänstemän sågar radhusförslaget i Vårberg

Grönblå backar om radhus i Vårberg

Planen för Söderholmen

Planen för Söderholmen gäller dels själva Söderholmsskolan och dels området omkring den.

Skolan planeras att byggas om, för att ge plats för åt cirka 900 elever och få en större skolgård. Grusfotbollsplanen som finns idag ska ersättas med en konstgräsplan för sju spelare.

I det ursprungliga förslaget planerades cirka 300 bostadsrätter i två kvarter, bestående av lamellhus på fyra till sex våningar. Men när detajlplanen skulle klubbas återremiterades delar av planen, eftersom den styrande grönblå majoriteten ville se om det går att bygga radhus vid ett av kvarteren.

Efter att förslaget sågades av stadsbyggnadskontoret har tvingades politikerna backa till det ursprungliga förslaget igen.