KRITIK. Brevskrivaren anser att lyktstolparna vid Sanda Ängar ser ut som "totempålar med indianmotiv eller typ grottmålningar". Foto: Helen Westling/Privat

Kritik mot lyktstolpar i Sanda Ängar: "De liknar totempålar"

Kommunen har satt upp ett 40-tal återanvända lyktstolpar med konstnärlig utsmyckning mellan Sanda Ängar och Bollstanäs skola. Men alla är inte förtjusta i projektet. I ett brev till kommunstyrelsen kritiseras stolparna och beskrivs som "totempålar med indianmotiv".

  • Publicerad 10:24, 16 apr 2019

Här kommer ungar garanterat att klottra på stolparna.

STOLPAR. 40 stolpar har satts upp längs med kohagen i Bollstanäs vid Sanda Ängar. Foto: Helen Westling

I ett brev till kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) ifrågasätts både stolparna och deras utsmyckning av en boende i Bollstanäs:

"Kommunen har nu börjat sätta upp lyktstolpar utmed promenadvägen vid kohagen i Bollstanäs, sträckan som går mellan Sanda Ängar och Bollstanäs skola. Men det blir inte vanliga lyktstolpar. Nej – i stället blir det cirka 5–6 meter höga trästolpar, typ gamla elstolpar i kraftigt timmer, som man gräver ner direkt i marken. Trästolparna verkar vara laserade i en ljus nyans och med figurer – typ grottmålningar eller som totempålar målade med indianmotiv."

Resultatet av medborgarförslag

Enligt Oskar Weinmar är lyktstolparna i Sanda Ängar resultatet av ett medborgarförslag från förra mandatperioden, samt befintlig utrustning som används på nytt:

"Förslaget att belysa upplevelsestråket kom genom ett medborgarförslag vilket antogs eftersom vägsträckan används som skolväg. Trästolparna har tidigare används inom projektet Fyrklövern och bedömdes vara passande att återbruka utmed denna sträcka."

Risk för klotter

Brevskrivaren är även kritisk mot elsäkerheten, utsmyckningen och risken för klotter:
"Nu undrar jag – har ingen kommunpolitiker i U-Väsby sett vad som brukar hända med busskurer, annonspelare, kommunala fasadväggar o.s.v när det gäller klotter? Här kommer ungar garanterat att klottra på stolparna och de figurer (konst) som nu finns på varje stolpe, kommer sannolikt att med tiden att bli övermålade med klotter."

Men Oskar Weinmar håller inte med.

"En enklare utsmyckning har gjorts av stolparna för att naturstråket ska erbjuda en naturinspirerad och lekfull skolväg. Stolparna är behandlade för att hålla på motsvarande sätt som andra trästolpar i till exempel elljusspåren och anläggningen följer gällande elsäkerhetsförskrifter."

Fler nyheter i Vi i Väsby

Jonna från Väsby svensk mästare i vård och omsorg

Nyheter I augusti tävlar hon i yrkes-VM i Ryssland Hon är bara 21 år men redan svensk mästare i vård och omsorg. I augusti åker undersköterskan Jonna Mjörnell från Väsby till Ryssland för att tävla i yrkes-VM.lördag 20/4 13:15

Viktig backkugge fortsätter i Väsby – "Ovärderligt viktig"

Sport "Känns otroligt skönt och en lättnad" Här kommer ett glädjebesked inför påskhelgen. Oliver Horrsell, Väsbys bästa back 2018/19, är klar för en fortsättning.torsdag 18/4 14:20