Foto: Mostphotos

Kritik mot ny Kamprad-väg i Kungens kurva

Nyheten om att Huddinge planerar att uppkalla en väg efter Ikea-grundaren Ingvar Kamprad hade knappt hunnit komma ut innan förslaget stötte på kritik i sociala medier. "Osmakligt" anser en person som påpekar Kamprads tidigare nazistsympatier.

  • Publicerad 17:04, 29 jan 2018

Det skedde i hans ungdom och han har tagit avstånd från och bett om ursäkt för det. Det fråntar honom inte allt det han därefter gjort för Sverige och Huddinge.

På måndagen meddelade Huddinge kommuns politiska ledning att man planerar att namnge en ny väg i Kungens kurva efter Ingvar Kamprad. Ikea-grundaren gick i helgen bort, 91 år gammal.

Huddinges hyllning till Kamprad: Får egen väg

Men knappt hann nyheten komma ut innan förslaget stötte på kritik.

"Så osmakligt att uppkalla en väg efter en nazist och skattesmitare", skrev en Facebook-användare.

Ingvar Kamprad var under andra världskriget och en tid efteråt engagerad i den nazistiska Nysvenska rörelsen. Han var även nära bekant med rörelsens grundare under tiden. Han har dock tagit avstånd från nazismen och bett om ursäkt.

Ikea väger tyngre

Med tanke på det tycker Jonas Lundgren, politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Huddinge, att namnvalet kan vara problematiskt.

– Huddinge är en mångkulturell kommun, så det är viktigt att ingen känner sig kränkt av namngivningen. Men jag tror ju att de som bestämde detta först och främst ville namnge den efter honom eftersom han var en framgångsrik företagsledare, säger han.

– Men jag tycker inte att man behöver recensera honom för hans märkliga åsikter bara dagar efter att han har gått bort. Det kan man göra alla andra dagar på året. Vad man än tycker om honom som person så har han ju också nära anhöriga.

Kommunstyrelsens ordförande i Huddinge Daniel Dronjak tycker inte att Kamprads förflutna ska styra namnvalet.

– Det skedde i hans ungdom och han har tagit avstånd från och bett om ursäkt för det. Det fråntar honom inte allt det han därefter gjort för Sverige och Huddinge, förklarar han.

Haglar namnidéer

De flesta verkar dock gilla idén och många har kommit med egna Kamprad-inspirerade namnförslag: Billys gata, Ingvars väg, Kampradkurvan, Kamprads väg, Elmtaryds väg, Agunnaryds väg är några förslag Billyhyllans väg och Kampraden är några förslag.