Stökigt. Flera olika byggen gör att det är svårt att ta sig fram på ett säkert sätt till Sjöviksskolan anser föräldrar. Den här passagen har stängts av för gående tillsvidare. Foto: Privat

Kritik mot osäker väg för eleverna till nya Sjöviksskolan

Staden får stark kritik för att det saknas en trygg för barn som ska genom byggområdet till Sjöviksskolan. Nu har en farlig korsning stängts av för gående.

  • Publicerad 19:30, 11 dec 2019

De kommande åren ska det byggas runt 1 000 nya bostäder i det gamla industriområdet nära Årstabergs pendeltågsstation. De nya kvarteren byggs i etapper, just nu reser Ikano sitt sista höghus strax intill spårområdet och Besqab är igång med bygget av ett nytt kvarter precis bredvid.

Byggjobben har skapat en minst sagt rörig och osäker trafikmiljö för de barn som går från Årsta eller kommer med pendeltåg och tvärbana till Sjöviksskolan, anser Elin Peters, som har barn på skolan.

– Jag har en tjej som är nio år som borde kunna gå till skolan själv, men nu följer jag henne hela vägen varje dag. Jag tycker att det är läskigt att släppa henne och hon är rädd att gå ensam här, säger Elin Peters.

Vägar stängs för gående

Hon och hennes dotter har under hösten gått från Årstabergs spårområde fram till de nya trapporna som leder upp till skolan. Här dominerar den tunga byggtrafiken och trots olika omdirigeringar och tillfälliga övergångsställen anser inte Elin Peters att staden har lyckats få till en bra gångväg i området. Och staden håller med.

–  Vi har verkligen försökt skapa en gångpassage mellan Ikanos och Besqabs byggarbetsområden men det har inte varit möjligt ur säkerhetssynpunkt. Just nu kan vi inte hålla den vägen öppen för gångtrafik, säger Lilian Rosell på exploateringskontoret.

Istället ska alla som går promenera runt hela byggområdet, utmed tvärbanespåren till Sjöviksbacken och skolans huvudentré. Nya skyltar som visar vägen ska snart sättas upp på flera platser för att göra det här tydligare.

Ny lösning dröjer

Enligt Lilian Rosell kommer passagen närmast trapporna vara avstängd för gående i några månader framåt. Men att vänta månader på en säker skolväg duger inte, enligt Elin Peters.

– Nu ska man gå över en parkeringsplats i ett industriområde där det också kör tung trafik. Jag fattar att det måste byggas och är svårt med logistiken men någon borde väl se till att det finns barnvänliga gångvägar så att eleverna kan ta sig till skolan, säger hon.

Karta. Så här vill staden att man går genom byggområdet i Årstaberg. Nästa vecka kommer västra delen av Årsta skolgränd öppnas upp så att trapporna till Sjöviksskolan kan nås den vägen. Foto: Stockholms stad