Kritik mot planer på nytt oppositionsråd

Sverigedemokraterna ser ut att få en post som kommunalråd. Något som väcker kritik.

  • Publicerad 13:07, 29 nov 2018

Måndagen den 10 december kommer kommunfullmäktige av allt att döma rösta för beslutet att ytterligare ett kommunalråd ska införas. Det handlar om ytterligare ett oppositionsråd och posten kommer att fyllas av Sverigedemokraterna.

– Det är rimligt att vi får ett inflytande i proportion till vår storlek. Nu ligger ett förslag på 110 procent, 100 procent och 50 procent. Vi har föreslagit en något lägre omfattning. Men våra väljare tycker att det är rimligt. Väljare mer ute på vänsterkanten tycker att det är onödigt av kostnadsskäl. Jag skulle säga att det är ganska så polariserat, säger SD:s Michael Rubbestad, som dock menar att det egentligen inte behövs något oppositionsråd överhuvudtaget.

– Vår uppfattning är att det bästa vore ett råd som representerar kommunen, men man införde ett oppositionsråd och det säger sig självt att Socialdemokraterna inte kan representera Sverigedemokraterna.

Finns tre block numera

Rubbestad menar att det är tre block och att SD är det tredje. Han tror inte heller att ytterligare ett oppositionsråd kommer innebära ökade kostnader. Tvärtom kan det spara pengar, tror han.

– Vi ser det som en investering. Om den tillfaller SD så ger det oss en möjlighet att föra vår politik på ett helt annat sätt. Vi kommer kunna påverka på ett sådant sätt att kommunen sparar pengar.

Bålstapartiets Owe Fröjd menar tvärtom att det blir en onödig extra kostnad.

– Man har inte tre kommunalråd i Umeå. Man har inte tre kommunalråd i Luleå. Då behövs det inte i Håbo. Vi har ett oppositionsråd i Agneta (Hägglund, S) och hon har skött det med den äran, säger han.

Fröjd ser det som ett sätt för den styrande alliansen att säkra makten.

– Om det hade varit lite stake i alliansen hade de ingått ett samarbete med SD. Nu sitter de och säger att det ska vara ett kommunalråd till och det är bara för att man ska köpa sig till makt.

Michael Rubbestad vänder sig mot beskrivningen att SD tacksamt tar emot posten som ett utbyte mot politiskt stöd.

– Det är kritik som jag inte delar alls. Hade de velat ha vårt garanterade stöd i någon form så hade det krävts ett samarbete. Om de lägger ett dåligt förslag röstar vi emot det, lägger Socialdemokraterna ett bra förslag röstar vi för det. Vi stärker genom det här vår oppositionsroll. Helst hade jag givetvis sett ett formellt samarbete med endera sidan, men vi sätter oss inte i knäet på alliansen.

Owe Fröjd:

– De har redan satt sig i knäet.

Brandkåren: ”Vi är oroliga för hur det här ska sluta”

Fjolårsgräset är snustorrt. SMHI varnar för både gräsbrand och skogsbrand i Stockholms län och Brandkåren Attunda i Bro avråder alla från att elda.torsdag 25/4 10:00

Senaste numret

Bålstabladet