Kritik mot Stadshuset: Varför byggs inga modulhus för nyanlända i innerstan?

Hon har lovat att ena Stockholm och minska segregationen. Ändå byggs alla modulhus för nyanlända i ytterstan. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) får nu kritiken för den sneda fördelningen..

  • Publicerad 06:45, 1 apr 2016

Stockholm ska bygga cirka 1 500 modulhem åt 2 810 nyanlända personer till början av 2017, enligt ett avtal med staten. Som vi skrivit tidigare ska alla hittills planerade modulerna byggas utanför tullarna.

LÄS ÄVEN Platserna klara: Här bygger Stockholm modulhus för nyanlända

Moderaten Dennis Wedin, ledamot i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen, är kritisk.

– Att majoriteten inte bemöter det här på ett sätt där man placerar personer också i innerstan skapar en frustration i de områden som får ta emot modulhus i sitt område, säger han.

Enligt honom är det mycket bra att Stockholm tar sitt ansvar och nu bygger för att kunna ta emot nyanlända.

– Det jag kritiserar är bristerna i samordningen. Jag ser det som ett stort misslyckande av Wanngård att det inte byggs i alla delar av staden, säger han.

Det är svårt att hitta byggbar mark i innerstan. Anser du att det skulle gå att bygga modulhus i alla stadsdelar?

– Jag förstår att det finns olika förutsättningar i olika stadsdelar och jag är inte ute efter att det ska vara exakt lika. Men från majoritetens håll säger man att man lidit av tidsbrist och att det bara är i ytterstan man bygger. Det är som att man agerar i panik trots att man vetat om det här väldigt länge. Min åsikt är att det är fullt möjligt att bygga moduler även i innerstan, säger Dennis Wedin.

På ett medborgarmöte om de kommande modulbyggena i Spånga på onsdagen blev det heta känslor bland deltagarna. Flera klagade på bristande demokratisk process och dålig förankring i närområdet.

LÄS ÄVEN Massiv uppslutning när modulhusen för nyanlända diskuterades i Sundby

Dennis Wedin var på plats. Enligt honom förstärks de starka känslorna av att innerstan, där beslutsfattarna ofta bor, inte är med och bidrar med mark.

– Vissa människor kommer alltid att vara missnöjda, men för att processen ska vara trovärdig och förankrad kan man inte ha 14 stadsdelar men där man enbart bygger moduler i de utanför innerstan, säger han.

Karin Wanngård (S) är på resa i USA men svarar på kritiken via mejl. Hon försvarar de valda placeringarna och det utredningsarbete som gjorts på tjänstemannanivå.

Du har gått till val på att ena Stockholms och utjämna skillnader mellan inner- och ytterstan. När Stockholm nu tar sitt ansvar och bygger nästan 1 500 modulhem så hamnar dessa enbart i ytterstan. Varför är detta bra?

– Vi har fått ett åtagande av staten att ordna dessa boenden, och i detta ligger det att det ska ske snabbt. Vi gav ett uppdrag åt förvaltningen att leta brett, över hela staden. Därför att det är nödvändigt att få en spridning av dessa boenden. Vi har ett ansvar att hjälpa människor som flytt från krig och terror, att skapa ett värdigt mottagande. Och det är ett ansvar som hela staden ska ta. I det här fallet har staden inte kunnat hitta andra platser där vi kan bygga så snabbt som krävs. Det vore oansvarigt att gå fram med förslag där vi vet att det inte kan genomföras. Det tar tid och resurser, och så ska vi inte arbeta.  

Vad säger du till stockholmare som anser att du och den rödgrönrosa majoriteten borde jobba hårdare för att hitta plats i innerstan?

– Att vi gör det, men att det i det här åtagandet inte har gått, eftersom vi bedömer att projektet inte skulle kunna bli verklighet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.