Foto: Fredrik Gustafsson

Kritik mot stängningen av parkeringen

Parkeringen vid Korsängsfältet har stängts på grund av skadegörelse. Nu känner föreningar med verksamhet på Korsängen att de straffas för att andra förstör. – Jag tycker det är pinsamt, säger Torbjörn ”Hästen” Johansson, i ERK.

  • Publicerad 12:18, 25 apr 2019

Jag tycker det är pinsamt.

Parkeringen bakom Westerlundska gymnasiet, som dagtid används av elever och lärare på skolan och på kvällar och helger av olika föreningar, har stängts av kommunen.

Varför stängs parkeringen?

– Vi har haft återkommande problem med skadegörelse. Någon eller några har klottrat, brutit sönder eller slängt iväg skyltarna. När de nya skyltarna har kommit ska parkeringen återställas igen. Det här är riktigt tråkigt. Det hade ju inte varit något problem, om det inte varit för skadegörelsen, säger Anna Lindin, enhetschef fastighetsavdelningen, samhällsbyggnadsförvaltningen.

När anländer de nya skyltarna?

– Det tar ungefär två till tre veckor innan vi får hem skyltarna. Därefter ska vi sätta upp dem så fort som möjligt, säger Anna Lindin.

”Pinsamt!”

Efter att parkeringen stängdes strax innan påsk reagerade flera föreningar på kommunens agerande. En av dem är Torbjörn ”Hästen” Johansson på Enköpings Rugbyklubb.

– Jag tycker det är pinsamt. Varför ska vi i föreningslivet ta konsekvensen av det andra har förstört? Gör något åt problemet i stället, säger han.

I ett pressmeddelande medger kommunen att de hade kunnat informerat om avstängningen på ett bättre sätt.

– Vi inser nu att vi borde ha informerat i god tid innan avstängningen av parkeringen som skedde igår kväll den 16 april. Det tar vi verkligen till oss, säger Magnus Synnerfalk, säkerhetsansvarig på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kan man inte få parkera där ändå?

– Finns det inga skyltar så får man inte parkera där. På området är det parkeringsförbud utom på anvisade platser, så tills skyltarna är tillbaka är det parkeringsförbud som gäller. Utan skyltar blir det otydligt var det är tillåtet att parkera. Vi kan inte tumma på säkerheten. Räddningsfordon måste kunna passera vid en nödsituation, och det kan inte garanteras om det står bilar parkerade till höger och vänster, säger Anna Lindin.

Enligt kommunen har skadegörelsen pågått i flera år. De räknar med att man har återställt parkeringen ett tjugotal gånger. Notan för de två senaste fallen av skadegörelsen kommer att landa på mellan 5 000 och 10 000 kronor, inklusive arbetskostnader.

Öppnas först på prov

När de nya skyltarna har kommit, kommer parkeringen öppnas igen på prov. Men fortsätter skadegörelsen måste parkeringen stängas helt.

Till dess att parkeringen öppnas igen hänvisar kommunen till avgiftsfria parkeringar i anslutningen till Bahcohallen, och på kvällstid även till parkeringsplatser vid Westerlundska gymnasiets entré. En lösning Torbjörn Johansson inte ger mycket för.

– Det håller inte i praktiken. Ska man parkera vid Bahcohallen när våra omklädningsrum ligger vid rugbyklubben? Man kan undra om de ens vet var Bahcohallen ligger? avslutar han retoriskt.

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53