Nytt. På västra sidan av E18 vid trafikplats Karby/Brottby står sedan i juni förra året ett viltstängsel. Men det saknar sin motsvarighet på andra sidan vägen. Foto: Elinor Karlin

Kritik mot viltstängsel på endast en sida av vägen

Viltstängsel i Brottby har saknats i alla år. Till slut tog Trafikverket tag i det – men slutade efter halva jobbet. Nu protesterar den lokala jägarföreningen mot det halvfärdiga arbetet.

  • Publicerad 12:04, 6 feb 2020

Under många år har det saknats viltstängsel kring trafikplats Karby/Brottby. I juni förra året tog Trafikverket tag i saken och nya stängsel kom upp. På ena sidan i alla fall. Sedan tog nämligen finansieringen slut. Den nya lösningen är inte bra, enligt Kjell Åkerström, ordförande i Norrorts jaktvårdskrets.  

– Det är en dödsfälla. Älgarna springer dit nosen pekar och kommer de inte över vägen så fortsätter de springa på den tills de kommer ut, säger Kjell Åkerström. 

Olyckorna ökade efter stängslet

Enligt statistik från nationella viltolycksrådet skedde den senaste älgolyckan på platsen den 17 september förra året, tre månader efter att stängslet sattes upp. Dessutom har fem rådjur blivit påkörda mellan juli och december, en liten ökning jämfört med åren innan då man rapporterat 2–3 viltolyckor på samma plats och samma period, innan viltstängslet fanns. Kjell Åkerström är inte imponerad av lösningen. 

Järfällas viltvårdare: Släpp inte lös hunden i hagar

– De får bestämma sig för om de ska riva stängslen helt eller göra klart jobbet. Det måste bli klart snart, säger han. 

Håller inte med om olycksrisken

Trafikverket å sin sida är inte övertygade om att det halvfärdiga viltstängslet ökar risken för viltolyckor. Camilla Hult är presskommunikatör på Trafikverket:

– Jag vet inte om man kan dra just de slutsatserna, men det är klart att det skulle vara bättre med staket på båda sidorna. 

Under många år har det varit en sträcka på ungefär 1,5 kilometer som inte har haft något viltstängsel alls, där Karby/Brottby trafikplats har legat i mitten. I nuläget har man monterat stängslet på västra sidan av E18, mot Ica Brottbyhallen till. På västra saknas det alltså stängsel, men enligt Camilla Hult finns det fortfarande planer på att komplettera med ett stängsel på den östra sidan. 

– Förhoppningen är att det ska göras under våren, men vi har inte fått en fast tidsplan, eller en budget.