busslinjer dras in. Foto: Mikael Andersson

Kritik när buss 67 slutar rulla i Solna

Busslinje 67 mellan Frösunda och Odenplan slutar rulla den 15 december. Många Solnabor har kritiserat beslutet att ta bort linjen.

  • Publicerad 16:43, 12 dec 2019

Solnavägen är en stor och viktig väg som tar många pendlare mellan Solna och innerstan, och som trafikeras av bland annat buss 67.

Men på grund av byggen som begränsar framkomligheten på Solnavägen har SL bestämt att dra in den linjen under 2020, med start på söndag 15 december.

Kritik mot beslut

Beslutet har fått många boende i kommunen att rasa mot SL.

"Linje 67 är och har under flera år varit vår ”livsnerv” till Norrmalm/Vasastaden", skriver en Solnabo som engagerat sig i busslinjens nedläggning i ett mejl till SolnaDirekt

Politikerna var inte heller nöjda när förslaget lades fram:

"Förslaget är både oacceptabelt och upprörande. Det innebär en kraftig nedskärning av den trafik som finns", sade Centerpartiets kommunalråd Magnus Persson till Solna Direkt i maj när förslaget presenterades.

Även oppositionen var missnöjda: "Förslaget medför nästan bara negativa konsekvenser för Solnaborna", tyckte Vänsterpartiets gruppledare Sandra Lindström.

När förslaget väl klubbats, i november, hade kritiken inte mjuknat: "Att regionens tjänstemän kör över kommunernas åsikter är under all kritik", sade Kristdemokraternas Nataliya Hulusjö då.

SL själva menar att förslaget, som inkluderar indragningen av linje 67, är ett resultat av avvägningar. De säger att det leder till försämringar för vissa, men att det fortfarande kommer att gå att ta sig runt i kommunen.

– Alla kan inte få allt men många kan få mycket, säger presskommunikatör Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

– Vi gör en bedömning varje år, tillsammans med bland annat kommunernas tjänstemän och bussförare, om vilka linjer man ska dra om och hur. Just i det här fallet gjorde vi den här avvägningen.

Vart ska man ta vägen nu?

Många boende i kommunen, främst Frösunda, Råsunda och Hagalund, har framhållit just svårigheterna med att ta sig till Nya karolinska sjukhuset samt KI.

Den största förändringen är att den snabbaste vägen mellan Solna Station och Eugeniavägen kommer att gå via innerstan. Istället för 67, som gick direkt till sjukhuset, får man åka till Odenplan och byta.

Tre nya resvägar till karolinska

Solna station

Många oroar sig över den viktiga vägen från Solna Station till Eugeniavägen, som är hållplatsen närmast huvudentrén. Däremellan kan man idag ta 67 men efter nästa vecka blir den bästa vägen att ta pendeltåget in till stan och sedan antingen stadsbuss eller 507 ut igen till sjukhuset.

Råsunda

Idag kan man åka 515 från Råsunda, byta vid Solna Station, och sedan ta 67 längs Solnavägen till Eugeniavägen. Efter nästa vecka rekommenderar SL att man åker hela vägen med 515, via kyrkogården till Odenplan och sedan byter till buss 6, norrut mot Eugeniavägen. Den vägen är ca en kvart längre än den som idag går via Solnavägen.

Frösunda

Idag går buss 67 hela vägen till Frösundavik till Eugeniavägen och tar en kvart. Från och med nästa vecka behöver man, precis som från Råsunda, åka via kanten av norra kyrkogården, med buss 57, till Odenplan och byta till 6 mot Eugeniavägen. Mellan 15 och 25 extra minuter kommer vägen ta med det extra bytet.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt