Ett av de två planerade parhusen har redan börjat byggas. Grannarna Daniel Groth och Helene Pyyny tycker att det blir för högt och för många hushåll på gatan. Foto: Mikael Andersson

Kritiserade parhus i Spånga prövas i högsta instans

Bygglovet för sex bostäder på en gammal villatomt i Solhem avslogs i början av maj, efter att grannar fick rätt i mark- och miljödomstolen. Men företaget bakom överklagade – och nu ska frågan upp i högsta instans.

  • Publicerad 11:23, 25 jun 2019

Planen att ersätta en gammal villa på Östergårdsvägen i Solhem med två parhus samt två Attefallshus, alltså totalt sex bostäder, föll inte de närmsta grannarna i smaken.

De överklagade bygglovet. Först till Länsstyrelsen – som gav byggföretaget bakom rätt, sedan till mark- och mljödomstolen – som gav grannarna rätt.

Direkt efter beskedet sa byggföretagaren Semsi Badur att hon skulle överklaga vidare till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen.

– Jag kommer överklaga, vi accepterar självklart inte det här beslutet, sa hon då till StockholmDirekt.

Ska prövas

Nu har alltså beskedet kommit att överdomstolen medger prövningstillstånd.

– Skämtar du? Om det här går igenom så kommer ju varenda villaområde i Stockholm att byggas sönder. Men vi hoppas på en prejudicerande dom som en gång för alla slår fast att inte liknande byggen får bygglov igen, säger Helene Pyyny, en av grannarna som överklagat.

Daniel Groth, vars hus ligger på tomten bredvid bygget, är inte förvånad över beslutet.

– Jag hade det lite på känn eftersom det finns ett liknande bygge här i närheten där samma detaljplan gäller. Men det är trist, säger han och fortsätter:

– Att frågan prövas behöver inte generera något nytt. Men det kommer att ta längre tid att få ett slut på det här. Samtidigt, om byggaren inte skulle ha fått prövningstillstånd så skulle hon kunna söka ett nytt bygglov, för något annat. Så det här lär fortsätta oavsett, säger Daniel Groth.

Byggföretagaren Semsi Badur är glad över domstolens besked.

– Det är jättebra. Vi följer plan- och bygglagen och detaljplanen och jag kan inte se att det finns anledning för domstolen att avslå. Det här handlar inte om tycke utan detaljplanen styr. Vill man inte ha det här så får kommunen ändra detaljplanen, säger hon.

Hon hoppas nu att domstolen godkänner hennes överklagan så att bygget kan fortsätta innan vintern.

– I ett läge där det behövs myket bostäder är det tråkigt att folk stör sig på det här, det leder bara till förseningar. Men jag är väldigt optimistisk och tror att det här går igenom nu, säger Semsi Badur.

Hässelby gård får en pimpad gran i vinter

Nyheter Kulörta lampor ska få torget att leva Staden rustar för fullt för att skapa mer liv på gator och torg även vintertid. För Hässelby gård betyder det att torget kommer smyckas med en färgglad julgran.tisdag 19/11 16:43

Här kan Riksby få nytt kollektivhus

Nyheter Inflyttning först om sex år För att skapa mer liv och rörelse bland grannarna finns planer på att bygga ett kollektivhus i Riksby. Tanken är att gemensamma utrymmen på bottenplan ska bidra till fler möten mellan människorna i...tisdag 19/11 16:40