ÄNDRAS. P-avgifterna för mc och moped klass 1 ska sänkas. Foto: Mostphotos.

Kritiserade parkeringsregler görs om

Sänkta p-avgifter för motorcyklar och rörelsehindrade. Enklare regler. Nu görs delar av stadens parkeringsreform om.

  • Publicerad 17:00, 23 okt 2018

När den förra rödgrönrosa majoriteten klubbade igenom och rullade ut stadens nya parkeringsreform, med bland annat höjda och utökade p-avgifter var kritiken stor från allianspartierna, något vår enkät inför valet tydligt visade. Bland annat handlade kritiken om höjda avgifter för motorcyklar och tillstånd för rörelsehindrade.

Nya p-avgifterna kan rivas upp efter valet

Nu tvingas Miljöpartiet backa – reglerna ska ändras.

Bland annat ska avgiften för motorcyklar och mopedklass 1 ska sänkas, något P4 var först att rapportera om. Hur mycket återstår att se, det är något som trafikkontoret nu ska utreda. Men avgiften ska stå i proportion till hur stor yta som fordonen upptar, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag har tyckt att den avgift som vi antog är rimlig, men ser inga problem i att justera mc-avgifterna. Det är något som andra partier har drivit om som vi nu kommer att göra, säger han.

Enligt Helldén ska ”hela MC-frågan” ses över på samma gång. Bland annat för att underlätta reglerna. I dagsläget får de som har boendeparkering för motorcykel till exempel inte stå på mc-rutorna, som enbart är för tillfälliga besök, utan ska parkera på vanliga parkeringsplatserna. Det har skapat förvirring och irritation.

– Ja, vi kommer titta på det också. Jag har förstått att det uppfattas som att det skapar problem, säger Daniel Helldén.

KD räknar hem en seger

Kristdemokraterna, ett av partierna som kritiserat de nya parkeringsreglerna hårt, är nöjda med den nya överenskommelsen. Enligt Micke Valier (KD), trafikpolitisk talesperson, ska de grönblå nu diskutera ändringarna mer i detalj.

– Jag är optimistisk. Vi är överens om det här men sedan är det en förhandlingsfråga kring vad som är en rimlig avgift och de diskussionerna har vi inte haft ännu. Jag tycker vi ska ha en dialog med motorcyklisterna också, de har många vettiga åsikter, säger han.

KLART: Alliansen och MP har tagit makten i Stockholms stad

Enligt den grönblåa majoriteten ska även kostnaden för p-tillstånden för rörelsehindrade halveras. Målet är att ändringarna ska klubbas igenom i trafiknämnden och kommunfullmäktige i vår.

Men någon sänkning av avgiften för bilar eller ändring av tiderna verkar inte vara på tapeten nu.

– Vi ska gå igenom alla frågor grundligt. Självklart kan det bli förändringar åt olika håll, men det är inget vi aviserar i dagsläget. Än så länge fungerar parkeringsreformen väl och är uppskattad, inte av alla men av de som söker parkering, säger Daniel Helldén.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.