Kritiserad. Myrlejonet har fått en hel del kritik av missnöjda föräldrar. Foto: Lotten Engbom

Kritiserade Täbyförskolan svarar: Föräldrarna är för krävande

Krävande föräldrar och intensiv påpassning av kommunen. Det menar Myrlejonets förskola är två faktorer som orsakat problemen som lett till kritik.

  • Publicerad 16:47, 19 jun 2017

I maj fick Futuraskolans förskola Myrlejonet, som ligger i Skarpäng, medial uppmärksamhet efter att över 20 klagomål kommit in från föräldrar. Kommunen skrev då bland annat: "Vi upplever barn som inte känns trygga, som inte kan uttrycka sig eller kommunicera med den engelsktalande personalen".

LÄS MER: Skarp kritik mot förskola i Täby - "Stora brister kring barns trygghet"

Förskolan har nu kommit med ett yttrande till Barn- och grundskolenämnden. Där skriver man bland annat att medarbetare upplevt sig ifrågasatta eller påhoppade av föräldrar och kommunens återkommande inspektioner.

– Det finns en väldigt engagerad föräldragrupp och vissa är väldigt bestämda. De talar gärna om hur verksamheten ska bedrivas. Det är något våra medarbetare känt sig väldigt pressade av, att möta de här föräldrarna, säger Peter Bergström, VD på Futuraskolan.

Han menar att föräldrar varit mycket ifrågasättande av verksamheten.

– Vi vill ha ett bra samarbete. Driver man en verksamhet i en kommun där bildningsnivån är hög ställs det också höga krav. Men någonstans går en gräns.

– Våra medarbetare har en pedagogisk utbildning och vet hur man arbetar med barn. Jag talar inte om för mekanikern hur den ska laga min bil.

Har den gränsen passerats i det här fallet?

– Ja, det skulle vi absolut säga att den gjorts. Någonstans måste man som förälder förstå "var går gränsen", säger Peter Bergström.

"Man blir lite irriterad"

En förälder som har sitt barn på förskolan tycker dock att Peter Bergströms kritik mot föräldrarna är missvisande.

– Jag håller inte med honom, absolut inte. De pedagoger jag vet som slutat har inte gjort det för att föräldrar är krävande. ​Man blir lite irriterad när de försöker skjuta över problemen på föräldrarna, säger personen, som vill vara anonym.

– Det är en tjänsteverksamhet de bedriver, självklart måste man kunna ställa krav. Det är en tjänst jag köper, motsvarar den inte mina förväntningar kanske jag vänder mig någon annanstans eller framför mina åsikter.

När kommunen gjorde ett besök på förskolan skrev de i ett protokoll att de mött barn som inte kan kommunicera med den engelsktalande personalen. Något som tillbakavisas av Peter Bergström.

– Det har inte stämt från början. Tio av pedagogerna talar svenska och fyra talar engelska, och någon av de fyra förstår också svenska. Det är inte så att vi bytt språk över en natt, säger han.

– Absolut, det var en ögonblicksbild som var sann där och då men det speglar inte förskolans verksamhet generellt. De var på förskolan i en timme och fyrtiofem minuter.

Välkomnar en granskning

Vidare berättar Peter Bergström att de känt sig påpassade av kommunen, med ett ökat antal inspektioner.

– Vi välkomnar absolut en granskning, men vi har upplevt att de inte helt förstått vår verksamhet. Men i efterhand har vi haft en dialog med tjänstemännen och de förstår oss och vi förstår dem.

Men vad är ert ansvar?

– Vi har ett ansvar som förskola att följa läroplanen och skollagen, och där ingår att ha en bra dialog med föräldrar och att barnen har möjlighet att påverka, känner sig trygga och sedda i skolan varje dag.

Kommunen menade att ni inte följde skollagen?

– Nej, det är en tolkning de har gjort. Vi tolkar det annorlunda. Det finns inget som säger att det ska vara ett visst antal förskolelärare på en avdelning, det är kvalitén i verksamheten som är avgörande, säger Peter Bergström.

– Har vi personal anställd som har en god utbildning utomlands ifrån så håller de också en hög kvalité.

Ökad personalomsättning

Föräldern, som uttalade sig längre upp i artikeln, menar att något hände på förskolan för cirka två år sedan.

– Successivt har det hänt något, med ökad personalomsättning. Man svänger till att bli "bilingual", jag kan inte se att man gör det för något annat än ekonomisk vinning.

En annan föräldrar Täby Nyheter varit i kontakt med känner heller inte igen bilden från skolledningen.

– Jag tycker att det är sorgligt. Någonstans handlar allt det här om våra barn. Jag tror inte någon förälder skulle engagera sig eller bry sig om vi inte tycker att det finns brister i verksamheten, säger föräldern.

– Det är väl toppen att man har en engagerad föräldragrupp. Jag har aldrig i hela mitt liv sagt ett ont ord till en pedagog, jag har tvärtom uppmuntrat dem.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm