Till vänster: Christina Eklund (M), gymnasienämndens ordförande. Foto: Huddinge kommun/Tengbom

Kritiseras för miljonavtal: nu slår M ifrån sig

Gymnasienämndens ordförande Christina Eklund (M) anser att det inte fanns bättre alternativ än det kritiserade hyresavtalet för nya Widerströmska gymnasiet. Årshyran hade enligt kommunens revisorer kunnat halveras om kommunen byggt en egen skola.

  • Publicerad 16:46, 30 okt 2018

Till hösten 2019 ska det nya Widerströmska gymnasiet öppna i Flemingsberg. Kommunen har hyrt in sig i Karolinska institutets byggnad Neo, ett nybygge på campusområdet intill Hälsovägen. Tanken är att närheten till högskolorna och sjukhuset ska möjliggöra samarbeten.

– Tanken är att eleverna ska få en känsla av hur det är att gå på högskola. Det kan öka behörigheten och få fler elever att vilja plugga vidare, säger gymnasienämndens ordförande Christina Eklund (M).

Men hyresavtalet har kritiserats av kommunens revisorer, vilket HuddingeDirekt skrivit om i veckan. Kommunrevisionens ordförande Svante Axelsson anser att det är allvarligt att kommunen inte undersökte alternativen. Enligt en revisionsrapport av KPMG hade årskostnaden kunnat halveras från 11,7 till 6,2 miljoner om kommunen hade byggt en egen skola.

– Men det finns inga alternativ eftersom vi inte äger någon mark på campusområdet. Och om vi inte är på campusområdet faller idén om en konceptskola, säger Christina Eklund.

Hade ni inte kunnat bygga en skola på kommunens mark i närheten, till exempel i Flemingsbergsdalen?

– Vi har sökt samarbeten med högskolorna och näringslivet, då krävs fysisk närhet. Vi diskuterade möjligheten att bygga en skola i Flemingsbergsdalen för 1000 elever, men det hade inte fått det direkta sambandet. Det hade inte fungerat schemamässigt.

Hon tycker heller inte att hyresavtalet är för dyrt. Snarare tvärtom.

– Vi har fått ett utomordentligt bra erbjudande. Det är ett fantastiskt bra pris för nyproduktion.

Men revisorerna påpekar att det kunde varit hälften så dyrt?

– Det måste tjänstemännen svara på. Förvaltningen ska titta på siffrorna som KPMG:s revisorer har tagit fram och komma med ett svar.