Nybygget. Till vänster den förra skissen som ratades under samrådet. Till höger: den nya. Foto: Belatchew arkitekter

Kritiserat bygge i SoFo ritas om – igen

Det nya flerbostadshuset som planeras i Malongenparken intill Nytorget har stött på patrull från såväl Stadsmuseet som hundägare. När bygget nu är ute på granskning har det ritats om – för tredje gången.

  • Publicerad 20:00, 1 okt 2019

Sedan 2015 har staden planerat att bygga tjugo nya lägenheter i form av hyresrätter i den triangelformade Malongenparken mellan Renstiernas gata och Nytorget. Efter att det redan omritade förslaget gick ut på samråd 2018 har staden nu sänkt bostadshuset en våning jämfört med den tidigare maxhöjden på sex våningar, samt krympt skyltfönstren i gatuplan något.

Istället för ett triangelformat hus med olika våningshöjder (tre, fyra och sex) blir hela huskroppen nu alltså fem våningar hög. Högsta takhöjden är nu 38,5 meter istället för ursprungliga 41 meter.

– Vissa instanser såväl som allmänheten har upplevt det här huset främmande för platsen och för högt. Därför sänker vi hela byggnaden och gör den enhetlig för ett lugnare intryck, säger Sophia Norrman Winter, stadsbyggnadskontoret.

Omtvistat bygge vid Nytorget rullar vidare

Istället för olika våningshöjd blir det nu fem våningar i hela byggnaden. Foto: Belatchew arkitekter

Nya byggnaden sedd från Renstiernas gata. Foto: Belatchew arkitekter

Stadsmuseet har tidigare kritiserat att bygga bostäder på platsen överhuvudtaget, då man ansett det omöjligt utan att "stora kulturhistoriska värden och karakteristiska miljövärden går förlorade". Kvarteret är klassat som kulturreservat och har i östra delen vid Nytorget små hus med fasader i puts och trä från 1700-talet.

Kritik har även kommit från hundägare, då innerstans enda hundrastgård för småhundar i Malongenparken, får stryka på foten i och med bygget. Men nu berättar Christina Winberg, projektledare på exploateringskontoret, att rastgården för hundar med maximal mankhöjd på 35 centimeter kommer att återuppstå i närheten av Nacka Skogslunds minnesstaty vid Katarina Bangata.

Mopsar mobiliseras mot bygge på Söder

Stadens och byggaktören Erik Wallin AB:s förslag är ute på granskning till 25 oktober. Om detaljplanen inte överklagas kan bygget starta i januari 2020.

FÖRSTA SKISSEN. Så här såg den tidiga skissen från maj 2016 ut. Foto: Belatchew arkitekter

Platsen. Det är Malongenparken, där det i dag ligger en hundrastgård för småhundar, som ska bebyggas. Foto: Mostphotos

Nytt torg och restaurang

Den del av Malongenparken som inte bebyggs ska rustas upp och bli ett nytt torg med nya sittmöbler, nya aktiviteter och plats för uteservering.

Efter samrådet har byggnaden sänkts och fått en taklutning för att följa kvarterets taklandskap.

Förslaget visas till 23 oktober i Fyrkanten i Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4. Du kan även ta del av förslaget och alla övriga handlingar här.

Synpunkter lämnas skriftligen till stadsbyggnadskontoret senast den 23 oktober 2019.

Visa merVisa mindre