Hyreshuset på Kungsholmen ska ha använts för svarthandel och skenbyten, enligt Hem&Hyra. Foto: Sacharias Källdén

Kritiserat hyreshus pekas ut som nav för svarthandel

Ett tomställt hyreshus på Kungsholmen uppges ha fungerat som ett nav för svarthandel av hyreskontrakt i Stockholm. Enligt Hem&Hyra har 144 personer varit skrivna på adressen de senaste tre åren trots att huset bara har 28 lägenheter. Nu riskerar flera av dem att bli av med sina hem.

  • Publicerad 09:32, 14 maj 2020

Den tomställda hyresfastigheten på Kungsholmen har tidigare varit föremål för granskning efter att fastighetsägaren olovligen gjort om lägenhetshuset till korttidsboende och hotellverksamhet.

Nyligen beslutade staden om miljonvite om inte fastighetens bostadsbestånd återgick till den ursprungliga hyresverksamheten, något som StockholmDirekt och Hem&Hyra tidigare berättat om.

Nu framkommer nya uppgifter om fastigheten som visar att den även ska ha använts som ett nav för svarthandel av hyreskontrakt och olagliga skenbyten.

Använts som skenadress

Enligt Hem&Hyra har 144 personer varit skrivna på adressen de senaste tre åren – trots att fastigheten endast har 28 lägenheter och även uppges ha varit tomställd för renovering.

Det ska bland annat ha möjliggjort en mängd olagliga transaktioner där personer som har velat köpa eller sälja hyreskontrakt i innerstan har kunnat använda huset som en form av skenadress och därmed få igenom byten av lägenheter som inte finns mot pengar.

Enligt Hem&Hyra har minst fyra fall hamnat i Hyresnämnden där den aktuella fastigheten pekas ut som en hubb för skenbyten. I tre av fallen ska personerna som skrivit sig i huset ha utvandrat kort efter bytet. I det fjärde fallet uppges personen ha köpt en bostadsrätt.

Ägaren till fastigheten har inte velat kommentera uppgifterna, enligt Hem&Hyra.