Krögare får ta vatten i dunk

Syed Nazia Hasan måste varje dag ta med dricksvatten i dunkar till sin restaurang. Vattnet i kranen är inte godkänt och fastighetsägaren går inte att få tag på. – Det är jättejobbigt för mig, säger Syed Nazia Hasan.

  • Publicerad 16:29, 10 okt 2018

Syed Nazia Hasan har i snart fyra år drivit den restaurangen Sagar, invid Stockholmsvägen, i närheten av regementet i Enköping. Restaurangen erbjuder indisk mat och har egen kolgrill.

Syed Nazia Hasan vände sig själv med ett klagomål till kommunen i augusti i år. Det gällde en sluten avloppstank som på grund av fastighetsägaren inte blev tömd.

Kommunens linsmedelsinspektörer gjorde en inspektion av restaurangen i september och upptäckte då att dricksvattnet i lokalen kom från en brunn som inte är registrerad hos kommunen.

En fastighetsägare som inte tar sitt dricksvatten från det kommunala vattnet måste registrera sin vattenanläggning hos kommunen och göra regelbundna prover för att kontrollera kvalitén på dricksvattnet. Därför beslöt kommunen att vattnet som kommer ur kranarna i restaurangen endast får användas för hygien och städning. Förbudet gäller tills godkänt dricksvatten finns i kranarna.

Men det är inte Syed Nazia Hasan och restaurang Sagar som har gjort fel. Restaurangen hyr lokalerna av ett annat företag som äger fastigheten. Fastighetsägaren har inte gått att nå på telefon.

– Jag har försökt många gånger. De skickar bara fakturor, säger Syed Nazia Hasan.

Tills problemet är löst tvingas Syed Nazia Hasan varje dag ta med sig 4–5 stora plastdunkar med dricksvatten till restaurangen.

Sumaiya Majid, är livsmedelsinspektör på Enköpings kommun. Även kommunen har försökt nå fastighetsägaren utan att lyckas.

– Det är restaurangen som blir drabbad, men det är fastighetsägarens ansvar. Det har inte varit lätt att få tag på fastighetsägaren, säger Sumaiya Majid.

Syed Nazia Hasan har funderat på om han själv skulle kunna göra något för att vattnet ska godkännas av kommunen. Livsmedelsinspektören Sumaiya Majid säger att det bara är fastighetsägaren som kan lösa det.

– Nej, det är fastighetsägarens ansvar, säger hon.

Tills problemet har fått en långsiktig lösning godkänner kommunen att restaurangen tar med sig dricksvatten i dunkar.

– Vattnet han hämtar är kommunalt vatten som är godkänt, säger Sumaiya Majid.

Syed Nazia Hasan vill också understryka att dricksvattnet är den enda anmärkning han har fått. Kommunen godkände alla andra områden som inspekterades.

– Alla kunderna är nöjda med maten, säger han.

På grund av problemet med fastighetsägaren letar Syed Nazia Hasan nu efter nya lokaler till restaurang Sagar. Han vill gärna flytta in till centrala Enköping.

– Jag letar efter en lokal inne i stan. Så fort jag hittar en lokal ska jag flytta, säger han.

Livsmedelslagstiftning

Livsmedelslagstiftning är ett regelsystem som omfattar bestämmelser med syfte att bland annat skydda konsumenter mot skadliga livsmedel. Livsmedelslagstiftningen reglerar även hur lokaler där livsmedel hanteras skall inredas och skötas. För personal i livsmedelshantering är läkarundersökning vid nyanställning obligatorisk.
Källa: NE.se

Blåljus: Inbrott och bilstölder

Nyheter Stölder, stölder. Så trist – men ibland kan de faktiskt förhindras. Som när en rådig granne ingrep under natten mot måndagen.måndag 24/6 9:59