VARNAS. Krogen Far & Son, där flera klubbprofiler drog igång Klubb Naket i februari, får nu en varning. Foto: Ylva Bergman/Mostphotos

Krögare varnas efter nakenklubben på Söder

Den kontroversiella klubben som erbjöd gratis entré till alla som klädde av sig nakna i dörren lades ner efter två månader. Nu varnar staden krögaren som inhyste Klubb Naket – bland annat med hänvisning till att en dömd kvinnomisshandlare varit verksam i personalen.

  • Publicerad 11:32, 2 okt 2018

Det var i slutet av februari som konceptet Klubb Naket först arrangerades av flera klubbprofiler i Far & Sons källarlokal vid Skanstull, något som väckte stor uppmärksamhet nationellt såväl som internationellt. Medier som bland andra Daily Mail skrev om "den svenska synden" som "sparked a minor uproar", efter att pastorn på den närliggande Södermalmskyrkan krävt att klubben stoppades eftersom han ansåg att det var "en grogrund för depression" där "människor får sina själar nedbrutna".

Under parollen ju naknare, desto bättre skulle den nya klubben, där man inte bara skulle klä av sig sina kläder utan även sina fördomar, vara en oas där "alla ska ha rätt att gå ut och klubba utan att behöva bli utsatta för trakasserier, oavsett kön, läggning eller annan fantasi".

Technopartiet startar nakenklubb på Söder

Men klubben som skulle hållas varje lördag blev inte långlivad. Redan i april sa Faruk Cakir, ägaren till Far & Son som huserade klubben, att det inte skulle bli någon mer nakendans. Detta eftersom det gett restaurangen dåligt rykte. Arrangörerna själva gick ut med att klubben stängdes "eftersom den var för sexig för de svenska myndigheterna". I ett färskt utlåtande från tillståndsenheten får Far & Son nu en varning. Och det handlar inte om nivån av sexighet på den inhysta klubben.

Enligt tjänsteutlåtandet har Far & Son inte medverkat i utredningar eller svarat på frågor från tillståndsenheten i Stockholms stad. Förvaltningen skriver också att man under besök på nakenklubben uppfattat att Far & Son låtit en olämplig person vara aktiv i personalstyrkan, trots att personen formellt avanmälts från bolaget.

Kyrka rasar mot nya nakenklubben på Söder

Då personen i fråga så sent som i december 2017 dömdes till två års fängelse för bland annat grov kvinnomisshandel och under tiden klubben drevs inväntade sitt fängelsestraff, hade Far & Son inte bedömts kunna behålla sitt serveringstillstånd om detta var känt. Det skriver tillståndsenheten som också menar att detta "bulvanförhållande" varit ett medvetet val av bolaget.

I tjänsteutlåtandet står det även att med tanke på de brott som personen nyligen dömts för "är det anmärkningsvärt att bolaget sett det som lämpligt" att personen ska verka på en klubb "där nakenhet uppmuntras och alkohol säljs".

Faruk Cakir, ägare till Far & Son, vill inte kommentera vare sig kritiken eller om tillståndsenhetens besök var den egentliga anledningen till att Klubb Naket stängde.

– Jag vill inte säga någonting alls.

Anledningen till att tillståndsenheten besökte klubben från första början, var för att utröna om det rörde sig om en sexklubb – då det är förbjudet med alkoholförsäljning på sådana. Vid tillsyn bedömde man dock att det inte rörde sig om det.

– Det var nakenhet och beröring mellan nakna kroppar i dans, men det kan inte räknas som sexuell aktivitet, säger Carina Cutlip, tillståndsenheten.

Staden utökar sin tillsyn

Att staden väljer att inte dra in serveringstillståndet helt, är för att man i nuläget inte bedömer att man har tillräckligt starka grunder för att det skulle hålla hela vägen rättsligt.

– Klubben där den olämpliga personen arbetade har lagts ner och vi har försäkrats om att denne inte finns kvar i den övriga verksamheten på krogen. De ekonomiska problemen är i nuläget heller inte av tillräckligt allvarlig art. Men en varning är en kraftig åtgärd som innebär att vi utökar vår tillsyn, steget till en återkallelse av tillståndet när man redan fått en varning är betydligt närmare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Far & Son måste nu "sköta hela rubbet" enligt Carina Cutlip, det vill säga återupprätta kontakt med staden, hålla den olämpliga personen borta och få fason på den ekonomiska redovisningen för att få behålla serveringstillståndet framgent.

RÖSTLUND: Hur fan funkar garderoben på en nakenklubb?

Foto: Mostphotos