Positivt. Ninib Lahdo, som jobbar på Grekiska grill & bar vid torget i Täby, säger att de flesta respekterat det nya rökförbudet. Foto: Mikael Andersson

Krögarnas dom: Så blev första sommaren med rökförbud

Rökförbudet har påverkat utesittarna i sommar och så även serveringspersonal och ägare på Norrorts restauranger och kaféer. Men det råder delade meningar om hur det fungerat och vad lagen egentligen betyder.

  • Publicerad 16:36, 8 aug 2019

Vid restaurangerna kring Täby torg sitter skyltarna som upplyser om rökförbudet, som började gälla 1 juli, tätt. Även Täby centrum har flera egna ställ som berättar om rökförbudet vid centrumentréerna, för att ingen ska kunna undgå lagändringen.

Ninib Lahdo, som jobbar på Grekiska grill & bar vid torget, tycker att första veckorna med förbudet har flutit på utan problem.

– Det funkar bra, men man kan inte slänga fimparna någonstans längre, så folk fimpar bara på marken, säger han.

Några gäster har frågat om förbudet under sommaren, och då främst om hur långt ifrån uteserveringen det är okej att röka.

– Vissa har chansat och rökt precis bredvid, men man får gå en bit bort. Men förbudet har inte lett till något merarbete för oss, säger Ninib Lahdo.

Och flera restauranger runt om i kommunerna håller med om att den nya lagen tagits emot väl av besökare.

– Det har fungerat bra och vi har inte haft några problem. Det är skönt att slippa röken, säger Fraz Tipu, som sköter driften av restaurangen CG:s i Danderyd.

Oklar. Vissa krögare i kommunerna upplever att lagen är luddig, då det inte står exakt hur många meter från entrén man får röka. Foto: Mikael Andersson

Svårt att tyda lagen

Simon Yemane som är delägare i restaurangen Stars and Stripes i Vallentuna centrum menar dock att det har varit tufft för personalen under sommaren.

– Man får säga till folk stup i kvarten och många har frågor om var de får röka, säger han.

Han menar att det finns flera problem. Dels så tycker han att kommunen måste sköta städningen av fimparna som hamnar på deras mark bättre. Han anser även att lagen är svårtolkad.

– Jag tycker att lagen är oklar då den inte säger exakt hur långt bort man måste stå. Då är det svårt att komma med ett konkret svar när gästerna frågar, säger han.

Det är näringsidkarna själva som ansvarar för att se till att gäster inte röker på uteserveringarna. I Danderyd är det miljöavdelningen på kommunen som ansvarar för tillsynen och sedan lagen började gälla har inga anmälningar kommit in till dem.

I Täby och Vallentuna är det Södra Roslagens miljö- & hälsoskyddskontor (SRMH) som ansvarar för tillsyn. I sommar har en anmälan kommit in till dem. De kan dock hålla med om att lagen är luddig.

– Jag förstår krögarnas oro att göra fel för lagstiftningen är otydlig. Vi kommer inte vara ute och dela ut hårda reprimander i första skeendet, säger Martin Rodell, gruppledare för tillståndgruppen på SRMH.

Deras uppgift har främst varit att informera, menar han.

– Några har hört av sig om vad som gäller med avstånd från entré, särskilt från de som driver nattklubbar. Men annars ser de flesta krögare den nya lagen som positiv, säger han.

Det här säger lagen om rökförbudet

Från den 1 juli är det förbjudet att röka på uteserveringar och i anslutning till entrér till exempelvis restauranger, kaféer och butiker.

Restaurang- och kaféägare har numera en skyldighet att informera sina gäster om förbudet, och det ligger också på ägaren att se till att förbudet efterlevs. Ägare ska också plocka bort askkoppar och annat som kan uppmuntra till rökning.

Om någon röker trots tillsägelse, får personen avvisas av polis eller ordningsvakter.

Hur många meter ifrån en servering det är tillåtet att röka framgår inte i lagen.

Kommunerna har ansvar för att göra tillsyn av platserna som ska vara rökfria.

Visa merVisa mindre

Andra kommentarer från restauranger och kaféer

Albert & Jack´s​​​​​​, Danderyd

"Det har fungerat bra. Man får säga till folk då och då men gästerna har varit förstående. Vi rör oss ute på uteserveringen hela tiden och då är det lätt att säga till om man ser någon som röker eller som ska tända en cigarett.

Problemet har varit att det är svårt att veta hur långt bort gästerna ska stå, även om de står på kommunens mark. Lagen borde vara lättare att tyda, säger Nils Ek, som arbetar på kaféet"

Har kommunen tagit bort fimpar från marken?

"Ja de är duktiga på att hålla rent, så det har inte varit ett problem tycker jag"

Pont, Täby

"Det har fungerat bra, ingen har haft något klagomål. Vi har duktiga medborgare här som sköter sig", säger Hasse Kaja, ägare av Pont.

Skänkstugan, Täby

"Jag tycker folk har respekterat det. Vi har fått frågor om var man får röka men folk har följt den nya lagen. Vi har en rökruta tio meter bort från entrén", säger Thea Moreau, som arbetar i servisen.

Dixie Twins, Vallentuna

"För oss har det fungerat väldigt bra. Folk har vetat om den nya lagen och följt den. Vi har sagt till några som rökt under nattklubben", säger Anna Karlsson, som arbetar i restaurangen.

Har det inneburit några förändringar för er?

"Nej inte så mycket, förutom att det är skönt att inte behöva tömma askkoppar."

Visa merVisa mindre

Positivt. Ninib Lahdo, som jobbar på Grekiska grill & bar vid torget i Täby säger att de flesta respekterat det nya rökförbudet. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt