Quiz-Uffe är lokalkändis i Sibirien. Foto: Sacharias Källdén

Krogquzien frodas i vetgiriga Vasastan

Vasastan vimlar av ställen med återkommande quizkvällar. Uffe "Wolfie" känner till många av dem. Och flera av dem har han själv varit quizmaster på.

  • Publicerad 19:31, 1 mar 2020

Varannan torsdag håller Uffe "Wolfie", som hans artistnamn är, i quizkvällarna på Lilla Prag. Han var med och drog igång dem och snart börjar en vän till honom att turas om med honom att hålla i kvällarna.

– Jag var här och käkade med några polare och tyckte att stället vore perfekt att börja köra quiz på, säger Uffe Wolfie.

– Många gäster gillar det. Det är lagom stort så man hör varandra. Vi har 65 platser och i mars firar restaurangen tre år, säger Ambika Bhattarai som äger restaurangen tillsammans med sin man Rudy Bhattarai. Uffe kallar dem "mamma och pappa" och rör sig vant i lokalen.

Kan vinna presentkort

I två år har Uffe varit på Lilla Prag och i tre år var han på Norrport, även där var han initiativtagare till quizen.

– Quizen drar mycket folk. På onsdagar är det tacobuffé och musiktema på frågorna, då är det många unga som kommer. På söndagar är det mer blandat. Man kan vinna presentkort som man kan använda på restaurangen. Vi har kört i 12 år och kommer att fortsätta, säger Celal Aytekin som äger Norrport på Roslagsgatan.

Uffe har även hållit i quiz på flera andra ställen, bland annat i Johannes församling.

– Mina frågor handlar om allt möjligt men jag är väldigt kulturintresserad så det är ofta inslag av musik, litteratur och konst. Jag använder även Spotify och spelar upp låtar, säger han och fortsätter:

– Jag kör inget tema utan det är en osalig blandning. Frågorna kan till exempel också handla om någon politiker som har gjort bort sig. Och jag kör mycket mat- och dryckesfrågor. Men det handlar aldrig om dataspel eller tv-serier, det är bannlyst.

Svårt att tyda handstilar

När det är dags att kolla vem som har vunnit låter han folk rätta sina quiz själva.

– Det blir roligare så, dessutom är det inte lätt att tyda människors handstilar. Man vinner tid också, säger Uffe Wolfie, som undviker att använda mikrofon.

– Man kommer närmare folk utan. Mikrofon kan bli ett sätt att skärma av sig. Då går jag hellre hem med svullna fötter efter att ha gått runt i lokalen.

Uffe har hållit på med quiz i 12 år.

– Det är min grej. Jag har alltid varit vetgirig och umgås nästan bara med allmänbildade människor. Det var ju stort i London innan det var stort i Stockholm och här tror jag att det var Tudor Arms på Grevgatan som började.

I Vasastan, och i synnerhet Sibirien, är han ett känt ansikte för många.

– Många hälsar på mig. Ibland känner jag inte igen folk men jag morsar ändå.

Varför tror du att quiz är populärt i Vasastan?

– Kanske bor det tillräckligt med vetgiriga i området, akademiker är det ju gott om. Jag tror att det finns många journalister och lärare här och de brukar ju gilla quiz. Åldern på deltagarna varierar jättemycket. Folk är från 25 till 70 ungefär.

Rudy och Ambika Bhattarai har haft Lilla Prag på Frejgatan 53 i tre år i mars. Foto: Sacharias Källdén

Quiz i Vasastan

Lilla Prag. Frejgatan 53, varannan torsdag, jämna veckor (nästa gång 5/3), klockan 19.

Cliff Barnes. Norrtullsgatan 45, onsdagar 20.30.

Churchill Arms. Tulegatan 21, varannan måndag, jämna veckor, klockan 19, bra att komma 18.30 för anmälan (obs, på engelska!)

Dagobert. Roslagsgatan 7, nästan varje lördag klockan 18.

Norrport. Roslagsgatan 38, onsdagar (musik) och söndagar (blandat) klockan 18.

Visa merVisa mindre

Norrport. Foto: Mimmi Epstein

Dagobert. Foto: Mimmi Epstein

Uffes fyra tips på ett bra quiz

1. Framställningen ska vara klar och tydlig

2. Innehållet ska vara relevant, nörda inte ner i detaljer.

3. Humorn är viktig, folk ska ha kul.

4. Musikinslaget är viktigt, "jag använder Spotify".

Visa merVisa mindre

Cliff Barnes. Foto: Mimmi Epstein

Churchill Arms.