Lisa Halldén, reporter. Foto: Jonas Månsson

KRÖNIKA: Avicii, Lill-Babs och Diana – var var du när det hände?

  • Publicerad 11:25, 27 apr 2018

När jag landade i mitt nya hemland så var det som att kliva in i en vägg av kollektiv sorg.

"Jag kommer alltid minnas var jag var 20 april 2018". Så hörde jag någon på radion kommentera Tim ”Avicii” Berglings bortgång.

Så där är det ju ofta vid stora händelser, att man vet var man var när man hörde om det. Och när kända personer dör väcker det mycket känslor.

Jag vet inte om ni läsare minns var ni var när ni fick beskedet om Aviciis död. Jag gör det inte, men däremot minns jag med glasklar tydlighet vad jag gjorde 31 augusti 1997. Då berättade rubrikerna om att prinsessan Diana hade dött.

Jag hade nog knappt någon bild av vem hon var, mer än som någon som liksom alltid fanns i bakgrunden, på en ständigt närvarande vägg av löpsedlar. Men samma dag flyttade jag hemifrån, rakt över Nordsjön till England.

När jag landade i mitt nya hemland så var det som att kliva in i en vägg av kollektiv sorg. I affärer och på offentliga platser låg det kondoleansböcker och det skapades små mötesplatser lite här och var, där blommor, brev, gosedjur och ballonger kunde sättas. Och folk grät offentligt – här fanns inte en stiff upper lip så långt det tårögda ögat kunde nå.

En aning av den där känslan väcktes i mig när jag hörde om ett annat dödsfall i april, nämligen när Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort. Henne träffade jag i augusti förra året, när hon sjöng på De gamlas dag i Ekebyhovsparken. Och då var hon enormt levande, dansande på skyhöga klackar och sjöng om att slänga händerna i taket och riva hela haket.

Hon fick till och med drottning Silvia att lyfta händerna i ett ”såklart”. När en sådan person försvinner skulle man önska sig en offentlig kondoleansbok.

Veckans känsla

Taggad. Valborgbrasan är bästa brasan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.