Krönikör. Nora Khalil, 20 år från Alby. Lärarstudent på Stockholms universitet som brinner för mänskliga rättigheter och utbildning

KRÖNIKA. "Döda myten om att en blatte från orten aldrig kan bli något stort"

Vi läser ständigt om de dåliga resultaten i förortsskolorna – sämre betyg och färre gymnasiebehöriga nämns flitigt. I orten finns ingen framtid. Är det verkligen så vi vill ha det?

  • Publicerad 15:17, 15 sep 2017

Det handlar varken om att lärare missköter sitt arbete eller att elever inte kan ta till sig kunskap. Jag tror att det handlar om synen på skolan och dess relationer. Ofta pratas det om en anti-pluggkultur i orten som i viss utsträckning absolut stämmer. Men vi kan inte hävda att den situationen enbart beror på eleverna.

Vem växer av att matas med kritik? Vem utvecklas av låga förväntningar? Och vem motiveras av statistik som pekar nedåt? Det räcker med att du gör det här för att bli godkänd, är ord elever kan få höra utan att någonsin ha nämnt att de nöjer sig med godkänt. Våra förväntningar måste höjas. Vi kan inte förvänta oss att eleverna ska skärpa till sig över en natt. Det tar tid. Vi måste se dem. Vi måste tro på dem. Vi måste berömma dem. Det är då förändring kommer ske.

Jag är själv en lärarstudent och har fått höra hur föräldrar från de finare områdena är mer engagerade i sina barns skolgång än vad föräldrar i orten är, trots att deras barn har alla förutsättningar för att lyckas. Föräldrarna i orten måste engagera sig mer. Jag tror knappast att det beror på att de inte bryr sig. Kommunikationen måste stärkas, på flera språk. Föräldrar ska inte bara få samtal om när deras barn missköter sig. Vad för stämning skapar det i hemmet? De måste bli uppdaterade om allt. Hur annars ska de kunna stötta sina barn i deras skolgång?

I dagsläget är det alldeles för många elever som tror att deras framtid är skriven i sten och inte går att förändra. Vi måste döda myten om att en blatte från orten aldrig kan bli något stort. Eleverna måste inse att skolan är den gyllenevägen till drömlivet. Tar du skolan på allvar kan du bli vad du vill. Det är dags att vi börjar lyfta fram förebilderna som faktiskt finns. Vi har poliser, ekonomer, jurister, lärare, artister m.m.

Bjud in dem till skolorna så våra unga inser att – en blatte från orten kan bli minst lika framgångsrik som Olle från Östermalm – så länge vi tror på oss själva. Låt oss bryta mönstret, nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.