Lisa Halldén, reporter. Foto: Jonas Månsson

KRÖNIKA: Känslorna svallar över fyra rum i Stenhamra

  • Publicerad 14:13, 30 nov 2017

Förra veckan skrev vi om att en grupp nyanlända kvinnor ska flytta in i fyra rum på Söderströmsgården. Vi tyckte vi var tydliga med att de fyra rummen i fråga står tomma, att kvinnorna som flyttar in får bo där till dess att någon äldre är i behov av platsen, och att de inte kommer belasta några resurser från äldreboendet.

Men ”invandrare” och ”äldre” är värdeladdade begrepp, och i kombination blir det särskilt känsligt. Knappt hade nyheten publicerats hos oss förrän Fria Tider hade plockat upp den, och därifrån tog den sig hela vägen över Atlanten till den amerikanska högerextrema nyhetssajten Breibart.

Även lokalt har artikeln väckt känslor. Några läsare har uttryckt oro över anhöriga och en del upplever att kommunen inte ger hjälp åt samhällsmedborgare när de blir gamla, sjuka och sköra. Det är en allmängiltig oro som ska tas på allvar.

För Fria Tider och Breibart har nyheten förstås inget lokalt nyhetsvärde, och få av deras läsare vet väl vilka svårigheter äldre Mälaröbor står inför eller hur det fungerar när man får plats på ett särskilt boende för äldre i vår kommun.

För dem är det värdeladdningen som motiverade publiceringen och när de plockar upp oron så gör de det för att ställa två utsatta grupper mot varandra. De gör det utan att bry sig om den lokala kontexten och utan att ta ansvar för hur nyheten landar.

Jag kan inte annat än äcklas över att människors oro används på det sättet. Det är oärligt och ovärdigt. I stället för att bli brickor i politiska spel förtjänar människors frågor besvaras.

Precis det försöker vi göra denna vecka. Och vi kommer säkert få anledning att göra det igen. Helt utan politisk agenda.

Veckans känsla:

Glad. Första advent! Låt pysslet prassla och saffranen stänka - peppen vet inga gränser!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter