KRÖNIKA: Skärholmen behöver en ny kondomautomat

Minns du kondomautomaten i Skärhomstrappen? Inte?

  • Publicerad 12:42, 25 aug 2017

Jag får frågan vad pratar Skärholmsborna om.

Eftersom jag är en sociala medier-nörd har jag precis dragits med i en tråd om kondomer. Vi åker alltså 49 år bak i tiden.

I en grupp på Facebook pratas det kring en kondomautomat som placerats vid trappen i Skärholmen. Hur den både blivit till en ”snackis” men framför allt förbryllat Skärholmsborna. Nu är automaten borta. En skojar friskt om hur han brukade hänga där en hel del. Det är dock trådstartaren till inlägget som undrar om den torde uppfattas som ett samhällsansvar vid tidpunkten, och det är här jag känner att jag behöver ta mitt ansvar för Skärholmsborna.

Därför undrar jag: Hur står det till för svensken idag, när automaten inte står där längre? Studier visar på att så lite som var fjärde person inte använder kondomer vid ny sexuell partner, en alarmerande siffra då ytterligare andra studier visar på att vi numera lever i ett mer tillåtande klimat av att faktiskt ha haft flera sexuella partner än på 60-talet.

Samtidigt visar ytterligare studier att just könssjukdomar ökat lavinartat och särskilt en: gonorré. Föreligger det en form av rädsla att bli journalförd hos sjukhuset att en kanske fått gonorré av den där snygga tinderdejten förra lördagen? Eller är svensken helt enkelt för lat att ta tag i sina icke mindre ”attraktiva” sjukdomar? Eller vägrar kanske über att köra gonorrékunder till sjukhuset? Eller är det så enkelt att det beror det på att automaten inte står där längre, precis som den gjorde en gång i tiden vid skärholmstrappen?

Skämt åsido. Oavsett vad, behöver svensken göra det till ett tillåtande klimat och ta tag i sina könssjukdomar, för folk kan faktiskt få gonorré av den allvarligare sorten. Det vill säga, den med dödlig utgång. Och du, jag lovar dig, sjukhuset kommer inte outa dig, då dessa går efter patientlagen. Om inte din tinderdejt gör det förstås.

Jyothi Bousle Svahn

Hälsingejänta som blev Sätrabo, en fena på sociala medier och sjukt kompetent på arbetsmarknadsfrågor - och bara älskar att vara "den som är den” i en debatt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.