Lisa Halldén, reporter Foto: Jonas Månsson

KRÖNIKA: Visst ger live-kultur speciella minnen

  • Publicerad 10:07, 2 feb 2018

Kultur för barn kan ju göra just sådant – ta dem någon helt annanstans och etablera minnen för livet.

Denna vecka fick jag den stora förmånen att träffa Lufsen. Ett himla lyxigt jobb!

Första gången jag hörde talas om henom var för fyra år sedan. Min son kom hem från sin förskola och berättade att han tillsammans med en mycket oklar figur rott ett vikingaskepp till Birka.

Jag kan inte säga att helt förstod vad som hänt, men det var i alla fall väldigt tydligt att det var något stort. Legenden om Lufsen var etablerad i vårt hem.

Kultur för barn kan ju göra just sådant – ta dem någon helt annanstans och etablera minnen för livet. Böcker, musik och tv-program som vi läst, lyssnat på och sett som barn har ofta en alldeles särskild plats i våra hjärtan.

Men allra störst intryck gör ofta den kultur som utspelar sig mitt framför oss, precis just nu – och det gäller både barn och vuxna. Visst är vi väl många som varit på en konsert och fått en helt annan upplevelse än vad det gav att lyssna på samma musik hemma i soffan.

Samma sak är det förstås med teater. När Kultur i skolan spelar sin föreställning om Lufsen så sker det tillsammans med just den klassen som är med, just där och då. Det ger alldeles särskilda minnen.

Och det är minnen som delas av en hel generation Ekeröbor. I cirka 15 år har föreställningen spelats för barn i kommunen och de första årskullarna har hunnit ta studenten.

I år skapar föreställningen minnen hos nya barn. Några av dem möter du i denna veckas nummer av Mälarö Tidning.

Veckans känsla:

Ibland känns det som vår. Och nästa stund är det slask och kyla. Men nu har vi i alla fall tagit oss in i februari. Det finns hopp om livet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12