Lisa Halldén, reporter Foto: Jonas Månsson

KRÖNIKA: Visst ger live-kultur speciella minnen

  • Publicerad 10:07, 2 feb 2018

Kultur för barn kan ju göra just sådant – ta dem någon helt annanstans och etablera minnen för livet.

Denna vecka fick jag den stora förmånen att träffa Lufsen. Ett himla lyxigt jobb!

Första gången jag hörde talas om henom var för fyra år sedan. Min son kom hem från sin förskola och berättade att han tillsammans med en mycket oklar figur rott ett vikingaskepp till Birka.

Jag kan inte säga att helt förstod vad som hänt, men det var i alla fall väldigt tydligt att det var något stort. Legenden om Lufsen var etablerad i vårt hem.

Kultur för barn kan ju göra just sådant – ta dem någon helt annanstans och etablera minnen för livet. Böcker, musik och tv-program som vi läst, lyssnat på och sett som barn har ofta en alldeles särskild plats i våra hjärtan.

Men allra störst intryck gör ofta den kultur som utspelar sig mitt framför oss, precis just nu – och det gäller både barn och vuxna. Visst är vi väl många som varit på en konsert och fått en helt annan upplevelse än vad det gav att lyssna på samma musik hemma i soffan.

Samma sak är det förstås med teater. När Kultur i skolan spelar sin föreställning om Lufsen så sker det tillsammans med just den klassen som är med, just där och då. Det ger alldeles särskilda minnen.

Och det är minnen som delas av en hel generation Ekeröbor. I cirka 15 år har föreställningen spelats för barn i kommunen och de första årskullarna har hunnit ta studenten.

I år skapar föreställningen minnen hos nya barn. Några av dem möter du i denna veckas nummer av Mälarö Tidning.

Veckans känsla:

Ibland känns det som vår. Och nästa stund är det slask och kyla. Men nu har vi i alla fall tagit oss in i februari. Det finns hopp om livet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Meja, 9, blev mammas räddning

Nyheter Kajsa Ottosson föll nyligen av en häst och tappade medvetandet. Men dottern Meja, 9, agerade iskallt och fattade direkt vad hon behövde göra.fredag 16/11 15:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter