Foto: Jonas Månsson

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

  • Publicerad 14:13, 21 jun 2018

Kanske är det ett resultat av den varma sommaren 1994 som gav en enda lång räcka av Sverigevinster.

Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig.

Kanske är det ett resultat av den varma sommaren 1994 som gav en enda lång räcka av Sverigevinster. Jag såg matcherna i sommarstugan långt ifrån euforiska fontänbad men jag var fascinerad av engagemanget som de där matcherna lyckades väcka, även i min familj där fotbollsintresset dittills varit obefintligt.

Lagom till nästa VM hade jag hunnit flytta till England där landet var draperat i rött och vitt och det oupphörligen sjöngs att fotbollen, nu äntligen, skulle komma hem. Och sen blev det kvartsfinaler och Svennis-succé på det.

Jag har helt enkelt blivit betingad att älska VM i herrfotboll. Det är för mig kopplat till festyra och skrålande allsång.

Så är det alldeles säkert inte för de stackare som har fått växa upp med lag som inte kvalificerat sig eller som åker ut redan i gruppspelen. Det där präglar en ju. Det tog mig till exempel lång tid att förstå att inte alla ishockeymatcher slutade med en svensk flagga och en nationalsång. Det var ju så det gick till trodde jag, efter att ha vuxit upp med en lång sträcka guld för Tre kronor.

Just det har jag förstås ännu inte fått uppleva i herrfotbollen. Men i måndags skrek jag mig hes både klockan 14.00 då Sverige spelar Sydkorea och klockan 20.00 då det var dags för England att möta Tunisien.

Satsar man på två hästar så springer väl en av dem in guld? För det är väl nu den kommer hem, fotbollen?

Veckans känsla:

Glad. Tack vare sol och sommarlov. Och semestern som är så nära, så nära.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Blandning ska öka rörelseglädjen

Nyheter Mer fokus på rörelse och mångsidig träning. Det vill Ekerö IK nå med en ny satsning för barn. I april hoppas de vara igång med ett nytt träningsupplägg.måndag 12/11 8:55

KRÖNIKA: Återkomsten blev inte alls som jag planerat

Krönika Planen var solklar på förhand. En veckas ljuvlig höstsemester på Teneriffa tillsammans med sambon och hennes familj. Sedan skulle jag sätta mig på ett tidigt morgontåg till Stockholm full med energi...måndag 12/11 8:55

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter