Trivs. Penny Wenster och Emilia Karlström har det bra på Kuggen. Foto: Jannie Flodman

Kuggen fördubblade antalet besökare

I höstas fördubblade Kungsholmens enda fritidsgård antalet besökare. Många av de nya som hittade till Kuggen var tjejer. Vi tittade in för att försöka hitta hemligheten bakom förändringen.

  • Publicerad 20:00, 20 jan 2020

Klockan är strax efter tre på onsdagseftermiddagen. Inne på fritidsgården är det full rulle i den pyntande kafeterian. I ena hörnet sitter 13-åringarna Leia och Claudia och spelar kort, och vid kafédisken står en tjej med laptopen och får läxhjälp.

Många år har Kuggen varit lokaliserad i Rålambshovsskolans huvudbyggnad, men för två år sedan flyttade de in i den tillbyggda paviljongen på skolgården. Lokalen fungerar som skolans uppehållsrum dagtid, och har öppet som fritidsgård på onsdagar och fredagar.

Inne i allrummet sitter Penny Wenster och Emilia Karlström, 15 år i en av sofforna. De har sen sjunde klass varit flitiga besökare på Kuggen.

– När vi började i sjuan så fick vi vara här längre för våra föräldrar, då fick vi vara här till klockan elva på kvällen. Det är roligt att samlas här, istället för att gå hem till någon, eller gå hem och dega själv, säger Emilia.

– Det är mysigt och jag gillar ledarna, berättar Penny.

"Vad lockar flickor?"

Personalen berättar att Kuggen haft starkt förtroende av både föräldrar och ungdomar genom åren. En undersökning från Kungsholmens stadsdelsförvaltning visar också att ungdomarna känner sig trygga här. Men i våras hände det något. Antalet besökare var färre än vanligt och en majoritet – drygt två tredjedelar – av de som hittade hit var killar.

Personalen funderade på hur man skulle locka till sig fler tjejer och började med fler organiserade aktiviteter och pyssel. Satsningen gav direktresultat, antalet besökare fördubblades under hösten jämfört med våren och nu var nästan varannan besökare tjej.

– Vi tänkte vad lockar flickor och började med pyssel som göra egna tygväskor, örngott och armband. Även killarna tyckte det var jättemysigt, säger Ida Losman, verksamhetsledare på fritidsgården.

Fritidsledarna Alexander Carlson och Andreas Tjulander. Foto: Jannie Flodman

Niclas Högfeldt, Martin Karlsson och Arda Musabali. Foto: Jannie Flodman

Fritidsledaren Alexander Carlson menar att en av Kuggens styrkor är att det är bra mix på personalen. Att de flesta fritidsledarna är lite äldre och har jobbat ihop länge ser han också som en styrka.

– Vi i personalen är jämt fördelad och många av oss håller på med antingen teater eller sport. Sen är det viktigt att de ser oss som en vuxen, att det inte blir för mycket kompis-nivå, säger han.

"Väldigt roligt"

Och att personalen är populär, bekräftas av ungdomarna vi träffar.

– Personalen är jättesnälla här, vi brukar hänga mer här på vintern och sen är det skönt att det är nära skolan, säger Arda Musabali 15 år.

Rasmus Jonlund (L), stadsdelsnämndens ordförande, är glad över att fler besökare hittade till fritidsgården under hösten.

– Det är väldigt roligt för unga och föräldrar på Kungsholmen att de vet att de är i trygga händer på fritidsgården. Vi vill att alla unga ska vilja komma till fritidsgården och det är viktigt att man fortsätter arbeta för att både flickor och pojkar känner sig välkomna, säger han.