Carlos Romero Cruz gör huvudrollen som Eli i Låt den rätte komma in som spelas på Vällingby stadsteater i höst. Foto: Matilda Rahm

Kultförklarad Västerortsskräck blir teater i höst

I höst blir det extra ruggigt i Vällingby. Då spelas nämligen föreställningen Låt den rätte komma in på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Vi tog ett snack med regissören Johan Paus, som vill gestalta "en ganska brutal värld".

  • Publicerad 12:15, 12 apr 2019

"Stadsteatern har en otrolig tillgång, man ser rakt ner på Vällingby torg med ett fönster som vetter ut mot världen. Vi använder oss av det för att vidga teatern", säger regissören Johan Paus. Foto: Mikael Andersson

Den kultförklarade boken Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist har hyllats av många. Den handlar om 12-åriga Oskar, som blir mobbad i skolan, och en dag får en ny granne – den mystiska Eli. Det visar sig senare att hon är en vampyr, samtidigt som ett mord sker.

Berättelsen utspelar sig i Blackeberg och området kring Vällingby, och nu kommer den alltså i teaterform till just Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

– Det känns otroligt lyxigt att få göra den här berättelsen där den är. Stadsteatern i Vällingby har en otrolig tillgång, man ser rakt ner på Vällingby torg med ett fönster som vetter ut mot världen. Vi använder oss av det för att vidga teatern, säger regissören Johan Paus.

Vuxna i huvudrollerna

I den filmatiserade versionen spelas huvudpersonerna Oskar och Eli av barn, men så är inte fallet i den här teaterversionen. Johan Paus förklarar hur han tänkte när castingen började.

– Jag såg först filmen och såg den här flickan. Sedan stack det ut för mig efter att ha läst boken, att berättelsen om Eli var något annat. Oskar ställer frågan 'Är du en flicka?'. 'Nej' svarar Eli. 'Är du en pojke?'. 'Nej'. På ett sätt underminerar Eli frågan. Eli är en vampyr, något annat. I den här pjäsen spelas Eli av Carlos Romero Cruz, berättar han.

Gestaltar en brutal värld

Eftersom föreställningen är baserad på en skräckroman, bör åskådaren vara minst 14 år, eller 11 år i sällskap med en vuxen. Johan Paus berättar att föreställningen kommer att utgå från de teman och kamper som finns i boken, på en teatral och abstrakt nivå. Han hoppas kunna gestalta en "ganska brutal värld".

– Precis som i boken så lever personerna under ganska tuffa förhållanden och är rätt utsatta i sina världar. En sorts kärlek och närhet uppstår mellan huvudkaraktärerna, men inte på grund av hur världen ser ut – utan trots att världen ser ut som den gör, säger han.

Föreställningen har premiär den 20 september, och för den som är sugen på att gå är det viktigt att kolla noga när föreställningen börjar. Tiderna är nämligen mer udda än vanligt.

– Eftersom Eli inte får komma fram förrän solen går ner, kan vi inte börja förrän ett visst minutslag, säger Johan Paus finurligt.