Kultur. Linnea Häggkvist tror att genom kulturaktiviteter kan ungdomar få kontakt. Foto: Lisa Halldén

Kultur ska integrera öarnas unga

Ett nytt integrationsprojekt hoppas ge etablerade och nyanlända ungdomar på öarna mer kontakt med varandra. – Kultur är ett universellt språk, säger Linnea Häggkvist som samordnar projektet.

  • Publicerad 09:36, 10 nov 2017

Det jag ofta hör från nyanlända ungdomar är att de gärna vill träffa etablerade ungdomar mer och göra mer saker tillsammans.

Få nya kompisar, gå på teater eller museum tillsammans och samtidigt lära sig svenska. Det är idén bakom projektet Kulturkompis.

– Jag var kulturkompis själv så jag frågade Bilda, som står bakom projektet, om vi kunde göra ett samarbete med lokala matchningar på Ekerö, säger Linnea Häggkvist som är integrationssamordnare på Kulturskolan och församlingsassistent på Ekerö pastorat.

Vill hjälpa ungdomar

Den första matchningen gjordes i våras och det gav elva grupper med etablerade och nyanlända Ekeröbor. I samarbete mellan Ekerö pastorat, Kulturskolan och Vänfamiljnätverket utvecklas nu projektet för att också inkludera ungdomar under 18 år.

– Det jag ofta hör från nyanlända ungdomar är att de gärna vill träffa etablerade ungdomar mer och göra mer saker tillsammans, säger Linnea Häggkvist.

Själva har ungdomarna haft svårt att få kontakt med de unga som bott länge i kommunen. Och det är den matchningen Kulturkompis-ungdom hoppas kunna hjälpa till med.

– Det har varit svårt att nå de etablerade ungdomarna. Det finns säkert jättemånga som vill engagera sig, men vi behöver hitta sätt att nå ut till dem, säger Linnea Häggkvist.

Mycket av inspirationen till Kulturkompis-ungdom kommer från projektet Songlines, där ungdomar samlas i kulturella aktiviteter. Musikern Sting donerade hela sin prissumma från Polarpriset till Songlines, och det projektet kommer efter årsskiftet komma till Stockholm.

Linnea Häggkvist hoppas kunna samarbete med dem i framtiden, men också skapa egna engagemang.

– Jag tror på att göra saker tillsammans. Kultur är ett universellt språk, och när man upplever saker tillsammans så blir det ingen press att prestera.

Så funkar Kulturkompis:

Du registrerar dig och blir ihopsatt i en grupp bestående av fyra personer, varav minst två är nyanlända eller asylsökande.

Grupper går tillsammans på olika kulturaktiviteter i sin stad. Biljetterna får de gratis genom att olika kulturaktörer stöttar projektet med fribiljetter.

Efter aktiviteten tar gruppen ett fika tillsammans och pratar, på svenska, om vad de just upplevt.

Gruppen ska träffas vid minst nio studietimmar, som är 45 minuter vardera. Dessa träffar rapporteras till Studieförbundet Bilda.  

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rena snurret på parkeringskarusellen

Nyheter Hur tänkte ni nu? En läsare hörde av sig till redaktionen med den ödmjuka frågan till sina medparkerare på Karusellplan.tisdag 19/6 15:39

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter