Ordentligt. Skyddskläderna skärs ut efter en specialdesignad modell av Stockholm Makerspace på KTH. Här syns volontären Kim Gajraj och Blivandes medgrundare Hampus Lindblad. Foto: Daniel Bure/Olle Bjerkås

Kulturcenter på Östermalm blir verkstad för vårdutrustning

Många vill hjälpa till i coronakrisen. På kulturcentret Blivande i Frihamnen och på KTH har man ställt om den ordinarie verksamheten för att tillverka skyddsutrustning till vårdpersonal.

  • Publicerad 09:25, 14 apr 2020

Många som kommer hit har suttit hemma isolerade och känner sig maktlösa. Det här är ett sätt att ta tag i situationen.

Att det råder brist på skyddsrockar och visir inom vården har inte undgått de konstnärer och organisationer som håller till på kulturcentrumet Blivande i Frihamnen.

För att bidra i arbetet med coronapandemin har man därför valt att ställa om verksamheten till att nyttja lokalerna och medlemmarna för att tillverka skyddsutrustning istället.

– Det känns roligt och meningsfullt. I det här huset är vi vana vid att navigera i kaos från att jobba med konstprojekt och festivaler som är väldigt kaotiska i sin natur. Det här är en kaotisk situation som många är ovana vid, säger Blivandes medgrundare Hampus Lindblad.

"Ett sätt att bidra"

Initiativet fick snabbt gensvar. De första dagarna var det uppemot 25 volontärer på plats samtidigt varje dag, från klockan 9-23, och i skrivande stund har initiativets facebookgrupp nått 314 medlemmar.

– Många som kommer hit har suttit hemma isolerade och känner sig maktlösa. Det här är ett sätt att ta tag i situationen och göra något konstruktivt som bidrar, stället för att bara sitta hemma och ta emot deppig information. Här får folk kavla upp armarna och dra sitt strå till stacken, säger Hampus.

Mallen man arbetar efter är baserad på en professionell modell och designad av Stockholm Makerspace, som också tillverkar stora mängder visir på Kungliga tekniska högskolan.

3500 paket

Materialet till produktionen får man till stor del genom donationer från företag och privatpersoner. Vissa nödvändiga verktyg, som laserskärare, finns dessutom redan på centret.

I skrivande stund har man producerat cirka 3500 paket med skyddsrockar och visir och lämnat ut till lokala vårdcentraler samt äldreboenden och hemtjänst.

– Den utrustning som kommer in centralt delas ut till storsjukhusen i första hand. Mindre enheter som äldreboenden, vårdcentraler och inte minst hemtjänsten får inte sällan dela på smulorna som blir kvar, och där kan vi göra en direkt skillnad, säger Hampus Lindblad.

Samtidigt har Blivande startat en nationell kampanj med utgångspunkt på CCAP i Farsta – för att få fler kommuner och ställen att börja tillverka skyddsutrustning.

Behov. Redan nu har flera hundra paket med förkläden och visir delats ut inom vården. På bild Kim Gajraj. Foto: Oskar Bård

Hjälps åt. Många volontärer har dykt upp för att hjälpa till. "Här får folk dra sitt strå till stacken". säger Hampus Lindblad. Foto: Oskar Bård/Olle Bjerkås

Så kan du engagera dig

Blivande söker friska volontärer som kan hjälpa till med produktionen på Södra hamnvägen 9, Frihamnen. Man efterfrågar också donationer i form av pengar och material samt verktyg, som värmepistoler, påssvetsar och påsförslutare.

Initiativet har en facebookgrupp som heter "Blivande – Crisis Response" där du kan få information om hur du donerar eller på annat sätt engagerar dig.

Det går även att kontakta Hampus Lindblad på hampus@blivande.com.

Visa merVisa mindre