Hundägare. AnnaLisa Sörensen, till vänster, ägde inte bara en fin bil, hon hade hundar också. Bilden har vi fått av Per Lindberg, till höger, som har sin egen tax i famnen.

Kulturdam som älskade hundar

Hon körde finbil, älskade sina hundar, gifte sig som 60-åring och skänkte stora summor till kultur och hembygd i Håbo. Bilägaren AnnaLisa Sörensen satte rejäla avtryck i vårt nutida Håbo.

  • Publicerad 18:51, 9 nov 2017

Läs mer här

I den lilla byn Hjorted utanför Kalmar i Småland fick Oskar och Elvira Sörensen 1902 sitt första barn, dottern AnnaLisa.

Två månader senare dog Elvira och AnnaLisa växte upp med sin pappa.

Som vuxen flyttade hon till Stockholm, jobbade som kartritare, men längtade till landet och hittade en liten stuga vid vattnet, Vattunöden i Bålsta.

1941 köpte hon torpstugan och hade som semesterbostad. 1950 lämnade hon Völundsgatan i Stockholm och blev åretruntboende i Bålsta.

Dålig bilförare

Ungefär vid den tiden köpte hon en fin bil, en alldeles ny BMW 501.

Hon var ingen bra bilförare, hon kunde inte sköta om bilen själv och då ett garage skulle byggas för bilen blev det för litet, det räckte inte till på längden och måste byggas till.

Men alla vittnar om att hon var en snäll och god kvinna. Förvisso var det viktigt att hon skulle tilltalas ”Fröken Sörensen”, men det var inget konstigt då.

Per Lindberg var ofta hos henne i Vattunöden.

– Jag samlade frimärken och hon skickade mig ofta vykort från sina resor, säger han.

Han hade med sin egen hund dit, Anna-Lisa Hoflund tyckte mycket om hundar och hade egna gråhundar som betydde mycket för henne.

1962 blev hon fru Hoflund. Professor Sven Hoflund hade bara varit änkeman ett drygt år då de gifte sig (hans enda barn, sonen Paul, dog 1987).

Paret Hoflund deltog gärna i kulturlivet i Bålsta, skänkte pengar till den nystartade hembygdsföreningen till exempel och i slutet av 1970-talet, eller möjligen början av 1980-talet skänktes torpet Vattunöden och ägorna till Föreningen Norden.

Den skulle vara en plats att för författare och konstnärer som behövde lugn och ro, enligt Birgitta Östlund, tidigare rektor på Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö.

– Tyvärr var det en kärlek som inte riktigt besvarades, säger hon.

Föreningen Norden kunde inte förvalta gården utan skänkte den efter diskussioner till Håbo kommun.

Idag är Vattunöden en naturskola.

AnnaLisa Sörensen/Hoflund har satt sin prägel på Håbo kommun på ytterligare ett sätt.

1976 föreslog hon att kommunen skulle ha ett vapen. Hon hade i Kalmar kyrka, inte långt från Vattunöden, sett symbolen Agnus Dei, Guds lamm, på ett föremål.

Det blev som hon ville, ett gult får på röd botten kom att bli Håbo kommuns vapen och är det än idag.

AnnaLisa Sörensen

Född: 14/5 1902 i Hjorted, Kalmar län.

Död: 1987.

Gift: 6/9 1962 med professor Sven Hoflund (1906 - 1979).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet