Vänner. Kulturduon bakom Ella Ruth Institutet är glada Eric Palmqwist och Johan Bergmark. Foto: Albin Tingstedt

Kulturduo öppnar i Kärrtorp

Nu blir det nytt liv i källaren i bostadshuset längs Holmögaddsvägen i Kärrtorp. Vännerna Johan Bergmark och Eric Palmqwist flyttar in med sitt kulturbolag Ella Ruth Institutet.

  • Publicerad 16:23, 8 mar 2019

På en källardörr längs Holmögaddsvägen i Kärrtorp sitter ett klistermärke. I stora, vita bokstäver kan man läsa ERI, vilket står för Ella Ruth Institutet, kulturbolaget som inte riktigt vill kalla sig för skivbolag.

Bakom Ella Ruth Institutet står fotografen Johan Bergmark och musikern Eric Palmqwist. Namnet kommer från det viktigaste de har. Sina döttrar.

– Vi vill inte låsa oss till att enbart hålla på med skivor och musik, utan bara det handlar om kultur. Därför kallar vi det för institut, säger Johan.

Kärrtorp – Den gemensamma nämnaren

Lokalen, som är tänkt att användas som ett huvudkontor för Ella Ruth Institutet, är dock inte den första kontakt varken Eric eller Johan haft med Kärrtorp.

Johan spenderade sina första år i livet som kärt Kärrtorpsbarn, tills han var fyra år gammal. Eric kan också titulera sig Kärrtorpsbo, men nuvarande snarare än tidigare, då han sedan tre år tillbaka bor i Kärrtorp i närheten av källaren som snart blir Ella RUth Institutets huvudkontor.

De har bara positiva saker att säga om Kärrtorp som ort, och det är anledningen till varför de väljer att etablera sig just här.

– Det är mysigt här, en fantastisk förort. Folk är gemytliga, trevliga och ärliga här, och man hjälper varandra, säger Eric.

– Det är nästan som en liten självförsörjande by, vi tar hand om varandra, tillägger Johan.

De träffades och höll ihop

Duon träffades 1994 när Eric hörde av sig till Johan och ville att Johan skulle plåta "världens bästa band" som Eric då var aktiv med. Sedan dess har de två hängt ihop.

Ella Ruth Institutet föddes när Eric höll på med en egen skiva och försökte gå ut den på marknaden. Johan tyckte att den var så bra att folk måste få ta del av den.

– Det var så idén till Ella Ruth Institutet föddes. Om inte någon signar Eric, så gör vi detta tillsammans, säger Johan.

En timme i Kärrtorp – full av liv och människor

Nu har albumet släppts och har fått goda recensioner.

– Den handlar om vägen ur ett missbruk, avslutar Eric.

Duon får tillgång till lokalen den 1 april, och trots att det är den mest skämtsamma dagen på året, tänker de satsa stenseriöst på Ella Ruth Institutet.

Nyinflyttad. En förundrad Eric utanför dörren till den lokal som den första april blir Ella Ruth Institutets högkvarter. Foto: Albin Tingstedt

Då öppnar Stockholms utomhusbassänger 2019

Nyheter LISTA: Första badet utomhus slog upp portarna idag - här är alla pooler Snart är det fritt fram att plaska på fler ställen i Stockholm.måndag 20/5 19:00

Årstaskolans jobb med elever i riskzon sprids

Nyheter Tre skolor i Söderort hakar på Årstaskolans sätt att arbeta med elever som riskerar att hamna snett, utökas. I höst kopplas ytterligare tre skolor på samarbetet.måndag 20/5 16:31