Planket. Här på MC-Collections gamla ytterväggar ska utställningen "Planket Edsvik" hållas. Foto: Ilkka Timonen

Kulturförening tar känd utställning till Edsviken

Kulturföreningen Darkroom tar den kända Planket-utställningen till Stallbacken i sommar för att ställa ut fotografikonst.

  • Publicerad 10:49, 22 maj 2020

Darkroom. Föreningens ordförande, Ilkka Timonen, hoppas på att intresset ska vara stort. Foto: Jonas Carlsson

Ett utställningskoncept som började med en promenad i Vitabergsparken för snart 30 år sedan ska testas på Stallbacken av den ideella kulturföreningen Darkroom.

Utställningen heter Planket och innebär att deltagare får en dedikerad plats på en vägg utomhus – där de kan hänga konst. I det här fallet två meter på den svarta ytterväggen till MC-Collections gamla lokaler.

– Det passar bra i de här tiderna, när man inte ska vara inomhus och för nära varandra, säger Ilkka Timonen, ordförande i kulturföreningen Darkroom.

Han tillägger:

– Utställarna får två meter, med avstånd till varandra, och vi är där för att se till så att rekommendationerna följs.

Inspiration från USA

Konceptet kom till Stockholm första gången 1982 och startades av fotografkonstnären Neil Goldstein, som fått inspiration av liknande utomhusutställningar i Washington Square Park.

Enligt konstorganisationen Planket STHLM är formen en av de mer populära utomhusutställningarna – som nu alltså även kommer till Stallbacken, Edsvik.

– Det ska bli spännande att se om det finns intresse. Utställningen pågår under en dag och vi har redan några utställare inbokade. Om det blir många kanske vi utökar det till en extra dag, säger Ilkka Timonen.

Utställningen planeras till lördagen den 27 juni, och är gratis för både besökare och utställare.

Den arrangeras i samarbete med Sollentuna kommun och Sollentuna kommunfastigheter AB.

– Vår inriktning är fotografier. Motiv och teman är fritt. Det ska bli spännande att se vad som kommer hänga på väggarna. I framtiden hoppas vi kanske göra något mer av det här, kanske där konstnärer får hänga akvarell eller olja, säger fotografen Ilkka Timonen.

Darkroom

Darkroom är en ideell kulturförening med säte i Sollentuna. Föreningen startade under 2019, har ett 30-tal medlemmar och har som mål att främja kulturlivet i Sollentuna och Stockholm.

Utställningen Planket Edsvik, Foto, hålls den 27 juni mellan 12.00 och 18.00 på Landsnoravägen 42 i Sollentuna.

Mer information om föreningen och utställningen finns på deras hemsida.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förening bjuder in till gratis utomhusträning

Nyheter "Det bästa du kan göra just nu är att träna och vara utomhus" Föreningen Sollentuna Seniorgymnastik planerar gratisträningar för alla åldrar under juni och augusti för att motverka isoleringen under coronapandemin.onsdag 3/6 16:34

Nio åtalas för tortyrliknande misshandel

Nyheter Åtal: Konflikt mellan gäng ledde till kidnappning En konflikt mellan ett antal personer i Norrort ledde till att nio unga personer häktades. Nu åtalas männen. Enligt åklagaren ska en ung man ha utsatts för tortyrliknande misshandel, natten den 22...tisdag 2/6 14:23

Misstänkt mord i Helenelund

Nyheter Större polisinsats under måndagskvällen Flera polispatruller kallades till Sollentuna under måndagskvällen efter att en ung man påträffats allvarligt skadad i Helenelund. Han avled senare under natten.tisdag 2/6 8:58
Stockholm Direkt