Cyklopen ligger på Magelungsvägen i Högdalen. Foto: Cyklopen

Kulturhuset Cyklopen vill växa med amfiteater och utescen

Kulturhuset Cyklopen i Högdalen vill bygga ut sin verksamhet. På önskelistan står en ny utescen, ett växthus och en amfiteater.

  • Publicerad 05:50, 1 jun 2016

Föreningen Kulturkampanjen, som driver kulturhuset Cyklopen i Högdalen, har stora planer. Nyligen skickade de in en bygglovsansökan till staden där de listar flera saker som de vill bygga och göra på ytan runt huset.

Cyklopen byggdes av ideella krafter och invigdes 2013. Huset har ett tillfälligt bygglov som löper ut i juni i år, därför ansöker föreningen nu om att få ett permanent bygglov.  

Det är huvudskälet till att vi skickar in den här ansökan, för att permanenta vårt hus. Genom åren har vi sett behov av en massa mer saker, därför har vi lagt med det också nu, säger Victor Marx, som är med och driver Cyklopen.

Annorlunda amfiteater

I deras ansökan finns en ny utomhusscen med tak, en amfiteater och ett växthus.

– Vi vill kunna ha spelningar utomhus och på en scen kommer banden upp lite. Och det rör sig alltså om spelningar på dagtid, säger Viktor Marx.

Ett tak behövs för att kunna spela även när det regnar, enligt Victor Marx. Amfiteatern vill de bygga på en befintlig jordvall vid huset och man ska kunna sitta där och titta på de som spelar på utescenen.

– Vi tänker oss att vi kan gjuta betongplintar och placera ut sittbänkar på vallen. Vi behöver sittplatser och få till lite torgkänsla, göra tomten mer hängvänlig, till exempel när vi har marknader och andra aktiviteter.

I ansökan finns också en ny förrådsbyggnad och ett sophus. Förutom det som nämnts ovan vill föreningen på sikt anlägga ett utegym, en graffitivägg på förrådet, lekplats, grillplatser och basketplan.    

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08