Enligt Folkets hus föreståndare Figen Solmaz ska både små som stora föreställningar visas på scenen i Årsta Folkets hus. Foto: Michael Toll

Kulturhuset stänger – och flyttar till Årsta

När Kulturhuset Stadsteatern stänger för renovering flyttar stora delar av verksamheten till Årsta Folkets hus på heltid.

  • Publicerad 15:15, 29 maj 2018

Kulturhuset och teatern vid Sergels torg ska genomgå en renovering med start i januari 2019. Byggtiden är beräknad till cirka 1,5 år och under tiden måste Kulturhuset Stadsteatern flytta sin verksamhet från Sergels torg till alternativa scener runt om i Stockholm. Nu är det klart var – och Årsta Folkets hus är en av scenerna.

– Det känns otroligt bra, det finns redan ett stort lokalt engagemang med mycket aktiviteter men nu kan vi stärka upp publiken. Vår vision är att kulturen i Årsta är här för att stanna, säger Folkets hus föreståndare Figen Solmaz.

Även Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern är nöjd med beslutet om ett samarbete.

– Det finns ett stort intresse för var teatern ska ta vägen och Årsta Folkets Hus kommer bli en väldigt viktig plats för oss på Stadsteatern då vi kommer vara där på heltid under hela renoveringen, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

Hunnit bli 50 år

Kulturhuset började byggas redan på 1960-talet och invigdes 1971. Så många delar av huset har redan hunnit bli 50 år. Enligt Sture Carlsson är det inte huset i sig som ska renoveras eller förändras utan de tekniska installationerna så som ledningar, rör, värme och ventilation.

– Ja det har blivit så dåligt att det knappt går att spola efter sig på toaletten. Det är ju trivselnedsättande om man säger så. Det är mycket som ska göras helt enkelt men det kommer att bli bra när det är klart, säger Sture Carlsson.

Enligt honom har det varit ett evigt pussel att hitta platser där kulturverksamheten kan vara under renoveringen.

– Det har varit komplicerat att hitta ställen där vi kan vara under en längre tid. Vissa har erbjudit oss någon dag i veckan men det går ju inte. Vi vill ha fasta platser och har försökt att tänka så praktiskt som möjligt. Vi har testat en mängd olika lokaler men nu är vi nöjda, säger Sture Carlsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kulturhuset Stadsteatern menar att Årsta Folkets hus kommer bli ett kulturhus i miniatyr med både teater, litteratur, dans, konst, design, film, musik och debatt på scen.

– Det är klart att det kommer innebära en logistik som inte är av denna värld för våra medarbetare men vi hoppas ju att vi på det här viset ska hitta nya publikgrupper. Det blir en liten överraskning med en teaterscen i Årsta och vi får hålla tummarna för att de som bor i närheten går ner till torget och köper sig en biljett för att se en föreställning. Men framförallt att de förstår hur kul det är med kultur och följer med oss in till stan igen när renoveringen är klar.

Renoveringen av Kulturhuset beräknas vara klar i oktober 2020.

Under tiden Kulturhuset renoveras ska verksamheten flytta till alternativa platser. Bland annat Årsta Folkets hus och Allaktivitetshuset i Östberga. Foto: Andreas Enbuske

Här är platserna Kulturhuset flyttar till

Dansens Hus

Årsta Folkets Hus

Folkoperan

Stockholms stadsmission

Teater Giljotin

Allaktivitetshuset i Östberga

Centrum för fotografi

Stockholms Dramatiska Högskolan

Filminstitutet

Nationalmuseum

Södra Teatern

Visa merVisa mindre