NYA NORR MÄLARSTRAND. Preem och Trattorian ska kläs in i ett enhetligt skivmaterial, enligt förslaget. Stadsmuseet är kritiskt och anser att utsikten blir för dålig. Foto: Tengbom

Kulturpolitiker till försvar för Stadsmuseet: ”Ska inte ta hänsyn till roliga caféer”

Efter Erik Slottners (KD) kritik mot Stadsmuseets utlåtande om hotade siktlinjer på Norr Mälarstrand kliver Rasmus Jonlund (FP) fram till museets försvar.

  • Publicerad 18:00, 28 maj 2015

I slutändan är det upp till oss politiker att väga de här olika intressena mot varandra

Stadsmuseet har fått ta emot en rad negativa synpunkter sedan museet uttalat sig kritiskt till stadens förslag på nya Norr Mälarstrand.

LÄS ÄVEN Så blir nya Norr Mälarstrand

Bland annat har Erik Slottner (KD) sagt att Stadsmuseet borde byta namn till ”Utsiktsmuseet” och kallat deras kritik för ”enkelspårig”.

Stadsmuseet gör rätt

Nu kliver allianskollegan Rasmus Jonlund (FP), vice ordförande i kulturnämnden, fram till Stadsmuseets försvar.

LÄS ÄVEN Stadsmuseet sågar förslaget – "sabbar utsikten"

Han anklagar Erik Slottner för att omedvetet eller medvetet misstolka Stadsmuseets uppgift.

– Stadsmuseets uppgift är att vara expertinstans utifrån plan- och bygglagen. Det ska inte ta hänsyn till roliga kaféer eller så. Deras uppgift är att försvara kulturmiljövärdena, säger Rasmus Jonlund.

Skyll inte på Stadsmuseet

Stadsmuseets utlåtanden är inte tvingande utan ska betraktas som ett expertutlåtande. Det kan aldrig bli Stadsmuseets fel att det inte byggs bostäder eller andra saker.

– Stadsmuseet har ingen vetorätt. I slutändan är det upp till oss politiker att väga de här olika intressena mot varandra, säger Rasmus Jonlund.

LÄS ÄVEN Stadsmuseets hånas efter kritik mot nya Norr Mälarstrand – ”Byt namn till Utsiktsmuseet”

Han avslutar:

– Jag säger inte att man alltid ska följa det Stadsmuseet säger men det är viktigt att de bevakar de intressen som är deras uppgift att bevaka, säger Rasmus Jonlund.