Utkastade. Kulturskolan har stora svårigheter med att hitta nya lokaler till dans- och musikeleverna efter att ha blivit utkastade från det nya Medborgarhuset. Foto: Erik Simander/Mostphotos

Kulturskolan kan hamna på gatan

Kulturskolans dans- och musikundervisning kastades ut från Medborgarhuset i sista stund. Nu har staden så stora svårigheter att hitta ersättningslokaler att verksamheten riskerar att hamna på gatan.

  • Publicerad 16:40, 29 nov 2017

Som StockholmDirekt tidigare har avslöjat har Kulturskolans dans- och musikverksamhet som planerades i det nya Medborgarhuset, kastats ut ur byggnaden. Staden ska istället ta in externa hyresgäster som ska täcka upp för de skenande renoveringskostnaderna.

Trots att tjänstemännen nu jobbar febrilt med att hitta permanenta dans- och musiklokaler på annat håll har man hittills inte hittat någon lösning. Bengt Hammarlund, Kulturskolans lokalsamordnare, kallar uppdraget "enormt svårt" och menar att problemet är att hitta lokaler där andra hyresgäster inte störs av ljudnivåerna. Det har varit ett problem i Söderhallarna, där musikverksamheten idag är tillfälligt inhyst.

"Det är brådis"

Marion Hauge-Lindberg, rektor på Kulturskolan, flaggar nu för att verksamheten riskerar att hamna på gatan om inte problemet får en lösning väldigt fort.

– När vi väl hittar nya lokaler så ska de projekteras, det krävs förmodligen ombyggnationer och verksamhetsanpassningar. Så visst, det är brådis, så vi inte står utan lokaler när avtalen löper ut. Vi får fortsätta dammsuga helt enkelt, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Mats Gustafsson, ledare för Lärarförbundets Kulturteam, är skeptisk till att förvaltningen kommer lyckas skaka fram lämpliga lokaler på Södermalm. Han kritiserar den bristande arbetsmiljön för både lärare och barn i de tillfälliga lokalerna som inte är rätt anpassade.

– Projektet är ute på ett väldigt gungfly. Risken finns att man inte hittar lokaler och tvingas flytta halva Kulturskolan utanför Södermalm. Det vore det sämsta som skulle kunna hända, inte minst för de mindre barnen som ska kunna ta sig dit på egen hand.

"Får tumma på vissa krav"

Men Robert Olsson, kulturdirektör i Stockholms stad, säger sig vara trygg med att man hittar en varaktig lösning i tid på Söder. Om det blir billigare än om Kulturskolan hade fått vara kvar i Medborgarhuset kan han dock inte svara på.

– Det är jättesvårt innan vi vet vilka lokaler det blir. Men det borde finnas rimliga lokaler på Söder. Jag är inte panikslagen i nuläget, säger han.

Ni hade ju stora svårigheter att ens hitta tillfälliga ersättningslokaler, varför skulle det vara lättare nu?

– Att vi nu söker lokaler på lång sikt istället för tillfälligt kan göra det lättare. Men man kanske får tumma på vissa krav, som att ha dansen och musiken tillsammans. Om man inte kan ta det bästa får man ta det näst bästa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Avtal som löper ut

Dans- och teaterverksamheten är idag evakuerade till en tillfällig paviljong på Engelska skolans skolgård, ett avtal som upphör hösten 2019. Dansundervisningen håller till i gymnastiksalen. Fastighetsägaren har planer på att exploatera området.

Musikundervisningen bedrivs tillfälligt i Söderhallarna, ett avtal som löper till hösten 2018. Ägaren Atrium Ljungberg är inte främmande för en förlängning, men skriver i ett mejl "Vi är mitt inne i ett gediget utredningsarbete och har svårt att kommentera när och hur en ombyggnadsprocess kommer påverka enskilda hyresgäster”. Enligt Kulturskolans chef är lokalerna heller inte tillräckligt anpassade för verksamheten.

Kulturskolans planerade verksamhet i nya Medborgarhuset var planerat för att ta emot 1 040 musikelever och 160 danselever. I dag har Kulturskolan 740 musikelever och 125 danselever.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.