tradition. En bild från en tidigare konsert med Kulturskolan. Foto: Marcus Dannvik

Kulturskolan kör sagornas jul

Den 18 och 19 december har Kulturskolan sina traditionella julkonserter i Vårfrukyrkan.

  • Publicerad 15:22, 6 dec 2018

Tisdagen den 18 december och onsdagen den 19 december är det dags Kulturskolans traditionella julkonserter i Vårfrukyrkan.

Rubriken den här gången är "Sagornas jul" och föreställningen kommer att innehålla både orkestrar, ensembler, dansare, skådespelare, med mera.

Julsången har numera främst en stämningsskapande funktion under julhandeln samt i helgens radio- och tv-program. Något äldre är julsångerna i det borgerliga, urbana julfirandet under 1800-talet, främst som sångtexter för barn och vuxna vid julfester, till exempel julgransplundringar, som skolsånger samt som inslag i framför allt det moderna luciafirandet. En del visor som används i sådana sammanhang har avsevärd ålder, till exempel några av Staffansvisorna, som sannolikt är medeltida.

De i svensk folktradition bevarade äldre julsångerna har annars som regel karaktär av tiggarvisor, vilka främst framfördes av sällskap av ungdomar vid kringvandring i gårdarna för insamling av mat och dryck eller pengar till ett julgille.

Julsångerna kunde i sådana sammanhang även ingå i enkla, burleskt dramatiska upptåg med julbock eller i mera högtidliga religiösa skådespel som stjärngossar. Stjärngossarnas visor, som oftast framfördes av skolpojkar, har ursprung från medeltiden.

De flesta ”internationella” julsånger, som ”Stilla natt”, härstammar från 1700- och 1800-talen.

Julsånger kan berätta om natten när Jesus föddes i Betlehem, och om herdar, änglar och heliga tre konungar. Men de kan också handla om tomtar, granar och snögubbar. I många julsånger sjunger man om ljuset. I samband med luciafirande sjunger tärnor och stjärngossar ofta även julsånger.

De nutida julsångerna, så som "Driving Home for Christmas" av Chris Rea handlar ofta om familje- och kärleksrelationer i juletid.

Kulturskolans julkonsert

När? Tidagen den 18 december
Klockan 19.00–20.30.
Onsdagen den 19 december
Klockan 19.00–20.30.

Plats: Vårfrukyrkan, Enköping.

BIljetter: Förköp av biljetter finns på biblioteket och Kulturskolans expedition (endast kontanter). Priset är 100 kronor för vuxna, 20 kronor för barn och unga. Eventuella överblivna biljetter säljas i entrén till Vårfrukyrkan innan konserterna.

Kulturskolans traditionella julkonserter i Vårfrukyrkan innehåller olika sorters kultur som orkestrar, ensembler, dansare, skådespelare med mera.

Arrangör: Kulturskolan.

Amanda blev bästa matlagaren

Nyheter En parmesanpanerad kycklingfilé toppad med gårdagens rester fick Enköpingsbon Amanda Lindqvist att gå hela vägen i rikstäckande mattävling. – Det är så himla kul, säger vinnaren.tisdag 21/5 12:56

Rapporten: Hotell funkar i Enköping

Nyheter Ja, en hotelletablering i Enköping skulle fungera. Det visar i alla fall en ny rapport som Stockholm Business Alliance har gjort.måndag 20/5 14:18