tradition. En bild från en tidigare konsert med Kulturskolan. Foto: Marcus Dannvik

Kulturskolan kör sagornas jul

Den 18 och 19 december har Kulturskolan sina traditionella julkonserter i Vårfrukyrkan.

  • Publicerad 15:22, 6 dec 2018

Tisdagen den 18 december och onsdagen den 19 december är det dags Kulturskolans traditionella julkonserter i Vårfrukyrkan.

Rubriken den här gången är "Sagornas jul" och föreställningen kommer att innehålla både orkestrar, ensembler, dansare, skådespelare, med mera.

Julsången har numera främst en stämningsskapande funktion under julhandeln samt i helgens radio- och tv-program. Något äldre är julsångerna i det borgerliga, urbana julfirandet under 1800-talet, främst som sångtexter för barn och vuxna vid julfester, till exempel julgransplundringar, som skolsånger samt som inslag i framför allt det moderna luciafirandet. En del visor som används i sådana sammanhang har avsevärd ålder, till exempel några av Staffansvisorna, som sannolikt är medeltida.

De i svensk folktradition bevarade äldre julsångerna har annars som regel karaktär av tiggarvisor, vilka främst framfördes av sällskap av ungdomar vid kringvandring i gårdarna för insamling av mat och dryck eller pengar till ett julgille.

Julsångerna kunde i sådana sammanhang även ingå i enkla, burleskt dramatiska upptåg med julbock eller i mera högtidliga religiösa skådespel som stjärngossar. Stjärngossarnas visor, som oftast framfördes av skolpojkar, har ursprung från medeltiden.

De flesta ”internationella” julsånger, som ”Stilla natt”, härstammar från 1700- och 1800-talen.

Julsånger kan berätta om natten när Jesus föddes i Betlehem, och om herdar, änglar och heliga tre konungar. Men de kan också handla om tomtar, granar och snögubbar. I många julsånger sjunger man om ljuset. I samband med luciafirande sjunger tärnor och stjärngossar ofta även julsånger.

De nutida julsångerna, så som "Driving Home for Christmas" av Chris Rea handlar ofta om familje- och kärleksrelationer i juletid.

Kulturskolans julkonsert

När? Tidagen den 18 december
Klockan 19.00–20.30.
Onsdagen den 19 december
Klockan 19.00–20.30.

Plats: Vårfrukyrkan, Enköping.

BIljetter: Förköp av biljetter finns på biblioteket och Kulturskolans expedition (endast kontanter). Priset är 100 kronor för vuxna, 20 kronor för barn och unga. Eventuella överblivna biljetter säljas i entrén till Vårfrukyrkan innan konserterna.

Kulturskolans traditionella julkonserter i Vårfrukyrkan innehåller olika sorters kultur som orkestrar, ensembler, dansare, skådespelare med mera.

Arrangör: Kulturskolan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

En rulltrappa från att ha noll?

Nyheter Kortkrönika Jag hörde för ett tag sedan en podcast med fotbollsoraklet Erik Niva. Han berättade att han som barn, i norrländska Malmberget, hade en och en halv timmes bilresa till närmaste rulltrappa. Jag...fredag 22/3 9:38