ÖDE. Medborgarplatsen har stått tomt och orört sedan renoveringen avbröts före sommaren. Foto: Erik Simander

Kulturskolans personal i stort upprop

Beskedet om att all dans- och musikverksamhet kastas ut från Medborgarhuset har rört upp starka känslor på flera håll. I ett öppet brev till kommunfullmäktige kräver nu 46 lärare på Kulturskolan att beslutet stoppas.

  • Publicerad 06:56, 4 dec 2017

Som StockholmDirekt tidigare avslöjat har staden i hemlighet beslutat sig för att lyfta bort Kulturskolans dans- och musikverksamhet från det nya Medborgarhuset. Detta eftersom skenande renoveringskostnader kräver externa hyresgäster, som har råd att pröjsa för sig.

Istället jobbar kulturförvaltningen nu febrilt med att hitta alternativa lokaler på Södermalm –men har hittills gått bet.

I ett öppet brev, som riktar sig till nya kulturborgarrådet Mirja Räihä (S), finansborgarråd Karin Wanngård (S) och ledamöter i kommunfullmäkte, kräver nu hela 46 lärare och övrig personal på Kulturskolan att beslutet stoppas – och att genomförandebeslutet som ska klubbas på fullmäktige 11 december ändras.

"Ärendet och beslutet som togs under ledning av Roger Mogert mörklägger det faktum att Kulturskolans ytor halveras" skriver lärarna i uppropet.

"Djupt svikna"

"Vi skulle nå flera hundra fler elever mellan 6-22 år i de nyrenoverade lokalerna och att verksamheterna skulle hållas samman på ett helt nytt sätt och inte splittras som i dag är fallet. Vi känner oss därför djupt svikna av staden att det inte framgått förrän nu vilka de motsatta konsekvenserna är" fortsätter brevet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lärarna kräver nu att de nuvarande bygghandlingarna, som "hittills kostat mångmiljonbelopp" bara för att sedan skrotas, fullföljs med musik- och danssalar på våning åtta som planerat. Detta istället för att staden ska lägga ned ytterligare kostnader på omprojektering, nya bygghandlingar och sökande efter nya lokaler "som visat sig mycket svårt redan då evakueringslokalerna söktes" skriver lärarna.

Kräver att löftet hålls

Kulturdirektör Robert Olsson har tidigare sagt att han inte känner sig oroad för att verksamheten behöver läggas ned, då det "borde finnas rimliga lokaler" på Söder.

Men det rimmar inte med personalens syn på läget:

"Vi hoppas få slippa fler turer i ett ovisst lokalsökande och att fullmäktige infriar det tidigare löftet om återflytt till bra och ändamålsenliga lokaler i Medborgarhuset".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.