Shenouda Bassalious, Liselotte Norgren och Annika Länder är några av handlarna i Viksjö centrum. Foto: Mikael Andersson

Kunderna tillbaka i Viksjö efter p-kaos

Förra årets avstängda p-platser och förseningar i centrumrenoveringen gjorde att handlarna i Viksjö centrum förlorade kunder. Nu börjar de hitta tillbaka igen – men fortfarande är inte allt klart.

  • Publicerad 11:49, 13 mar 2019

Vid förra årsskiftet drog renoveringarna av Viksjö centrum igång. På den stora parkeringsplatsen, som vetter mot Viksjöleden, var planen att p-platserna närmast centrum skulle vara avstängda fram till förra årets midsommar.

Men då arbetet med en VA-ledning drog ut på tiden blev de inte klara förrän i början av november. Parkeringsstrulet ledde till att många kunder valde bort Viksjö centrum under året, vittnade handlare om.

Sedan årsskiftet är nästan hela parkeringsplatsen klar, och fler kunder har börjat hitta tillbaka.

– Nu ser vi ljuset i tunneln igen, det var kaotiskt förra året. Folk var jättesura, med all rätt. Nu fokuserar vi framåt, säger Ica Viksjös butikschef David Wiberg.

Inne i den stora centrumbyggnaden ligger också Boutique Wizage, där ägaren Annika Länder märker av att mer folk rör sig i området. Men även om kunderna börjat komma tillbaka önskar hon att ännu fler ska nyttja centrumet. Framme vid kassan sitter en lapp med texten "Vill du ha lokala butiker imorgon använd dem idag".

– Man måste gynna butiker medan de finns, när de har upphört är det för sent. Närheten är viktig för många, säger Annika Länder.

LÄS ÄVEN: Parkeringskaos i Viksjö – året ut

Fler kunder. "Man måste gynna butiker medan de finns, när de har upphört är det för sent", säger butiksägaren Annika Länder. Foto: Mikael Andersson

Frågor. Shenouda Bassalious på Olles kiosk har fått frågor från kunder om när allt som byggs om ska bli klart. Foto: Mikael Andersson

Frågetecken

Shenouda Bassalious som jobbar på Olles kiosk, bara ett stenkast från där p-platserna var avstängda, fick även han många frågor från kunder under förra året.

– Det var många som klagade och undrade vad gör dem? När är de klara? Och det vet inte vi. Men det blir nog fint, säger han.

På torget utanför kaféet Vivel är det fortfarande avspärrat och arbetet med plattläggning pågår för fullt. Att delar av centrumet fortfarande andas byggarbetsplats avskräcker kunder, menar Roger Lindén som driver Blomsterbutiken intill. Han menar att han förlorat mycket kunder till följd av de tidigare avspärrningarna på parkeringen.

– Det har varit så mycket förseningar och olika bud. Många kunder är glada över att parkeringen öppnat, men fortfarande är det strul. Jag undrar när träd och planteringar kommer på plats, säger Roger Lindén.

Liselotte Norgren tog nyligen över som butikschef för Vivels på andra sidan torget, och berättar att många gäster är nyfikna på vad som ska hända ute på torget

– Vi hoppas att de ska vara klara när vi ska öppna uteserveringen här till våren, säger hon.

LÄS ÄVEN: Nya p-platserna i Viksjö försenas kraftigt

Ny. Liselotte Norgren tog nyligen som butikschef för Vivels, och hoppas att renoveringen av torget precis utanför kaféet ska bli klar innan uteserveringen ska öppna. Foto: Mikael Andersson

Kritisk. Blomsterbutikens Roger Lindén är kritisk mot att så mycket dragit ut på tiden, och hoppas att mer grönska snart ska finnas i centrum. Foto: Mikael Andersson

Prognosen: Klart i vår

Enligt kommunen ska arbetet med plattläggning utanför kaféet vara klart inom den närmaste veckan, men något konstverk som det ursprungligen var planerat för kommer det inte att bli i nuläget.

Senare i vår ska de sista bitarna färdigställas i centrum – så som gång- och cykelbanan mot Viksjöleden, asfaltering, plattläggning, planteringar av träd och buskar samt uppsättning av granitpollare.

– P-platserna har varit en viktig del, särskilt för handlarna, men arbetet som vi utför är betydligt mer än bara parkeringen. Det rör hela centrumet som nu fått en rejäl ansiktslyftning, skriver Nina Karlsson, avdelningschef för projektavdelningen på bygg-och miljöförvaltningen i Järfälla i ett mejl till StockholmDirekt.

LÄS ÄVEN: Handlare trötta på p-kaos i Viksjö centrum

Detta har hänt

Kommunen har under det senaste dryga året renoverat Viksjö centrum.Det rör sig bland annat om VA-ledningar som dragits om, ny asfaltering, gångstråk, plattläggning, busshållplats och planteringar med mera.

Renoveringarna har inte hållit tidsplanen vilket påverkat handlarna i centrum. Nu är planen att allt ska stå klart senare i vår.

Rörigt. "Snart blir det bättre" lyder texten på avspärrningen på torget i Viksjö centrum. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt