Mariusz Okonski tar hjälp av sina döttrar Natalia och Angelica Okonska i butiken under helgruschen. Foto: Frida Jareteg

Kunderna vallfärdar till Täbybutiken – för piroger

När den färska veckoleveransen har kommit in slingrar sig en kö av kunder utanför delikatessbutiken. Polska delikatesser Hägernäs har minst sagt arbetat upp en trogen kundkrets.

  • Publicerad 17:03, 17 apr 2018

Polska korvar, piroger och surkål. Hos Polska Delikatesser i Hägernäs kryllar det av typiska läckerheter levererade direkt från Polen. När montrar och hyllor varje fredag fylls upp med färska varor står de trogna kunderna i kö utanför dörren.

– Man saknar maten från Polen. De köar utanför butiken från klockan nio till pappa öppnar dörren klockan tio, säger Natalia Okonska, som arbetar extra i butiken på helgerna.

Det var Natalia Okonska, 23, som för snart fyra år sedan kom med förslaget att hennes pappa Mariusz Okonski, som då arbetade i byggbranschen, skulle öppna en polsk delikatessbutik.

– Inom två veckor hade vi lokal, vår första leverans och öppnade butiken här i Hägernäs Centrum, säger Natalia Okonska stolt.

– De tre första månaderna var katastrof, vi kämpade med att göra reklam för att vi hade öppnat, säger ägaren Maruisz Okonski.

Bakverken köper Mariusz in från en polsk bagare i Stockholm. Foto: Frida Jareteg

Stabil kundkrets

Trots att det finns många polska delikatessbutiker runtom Stockholm har butiken i Hägernäs nu byggt upp en stabil kundkrets, som inte bara innefattar polacker utan också ukrainare, letter och svenskar.

– Det är det vi drivs av, att ha en bra kontakt med våra kunder. Vi är som en familj, man kan komma hit och prata om hur man lever i Sverige. Det är hjärtat i butiken, förklarar Natalia Okonska.

Störst fokus ligger på charken, där de 89-procentiga korvarna är en stor favorit.

– I Sverige finns inte sådan riktig korv, med så stor andel kött som man har i Polen eller Tyskland, säger Maruisz och räknar upp sina andra polska specialiteter som saltgurka, bakelser, ostkaka och så det mest självklara – polska piroger.

Polska Delikatesser Hägernäs har fått ett bra rykte just för sina piroger.

– Det kommer folk från hela stan, eftersom det är känt att vi har de godaste pirogerna, säger Mariusz.

Natalia Okonska var den som kom med idén om en polsk delikatessbutik – två veckor senare var de redo att öppna. Foto: Frida Jareteg

Polska delikatesser

Ligger i Hägernäs centrum.

Har öppet vardagar och lördagar 10-19 och söndagar 11-18.

Här fångas "kolibrin" på film i trädgården

Nyheter FILM: Täbybo fick ovanligt besök: "Ljudet var så högt" En förmiddag i förra veckan fick Täbybon Anette Larsen en ovanlig besökare i sin trädgård. Med sin lilla snabel flög det kolibriliknande djuret runt för att hämta nektar. Vi redde ut vad för slags...måndag 16/9 16:27

Jättebygge för bättre kollektivtrafik i Norrort

Nyheter ✓Ny station i Arninge ✓Busshållplatser längs E18 – fler bussfiler ✓Risk för kö under bygget Snart sätts spaden i jorden för jätteprojektet i Arninge, som ska förbättra kollektivtrafiken i Norrort, i gång. Bland annat planerar man för en bytespunkt och flera nya busshållplatser längs med E18.måndag 16/9 11:21
Stockholm Direkt