Kan prisas. Atakan Kara (till vänster) och Alexandra Tecle (till höger) kan få pris av kung Carl XVI Gustaf (i mitten). Foto: Rasmus Panagiotis Columbus/Mostphotos

Kungen kan få dela ut pris till 127:s eldsjälar

Inte mindre än två av Skärholmens unga eldsjälar är nominerade till det kungliga stipendiet Kompassrosen: Atakan Kara, från Mitt127, och Alexandra Tecle, på KFUM JKS. Nu kan kungen få chansen att ge dem priset.

  • Publicerad 12:21, 28 mar 2019

Det kan bli två ungdomar från 127-området som den 24 april får gå upp på scenen i slottet och ta emot stipendiet Kompassrosen av kung Carl XVI Gustaf. Bland hundratals nominerade har Atakan Kara, projektledare på Mitt127, och Alexandra Tecle, "allt i allo" på KFUM JKS, valts ut som två av tio finalister.

För Atakan Kara skulle det bli andra gången han får skaka hand med konungen. Får två år sedan fick han ta emot ett diplom av honom för en ledarskapsutbildning samma kväll som priset delades ut.

– Vi får se om han kommer ihåg mig, haha! Men det känns jättekul att det nu är jag som har möjlighet att vinna priset, det blir ett kvitto på att vi gör något rätt. Ofta känns det som att vi gör väldigt mycket, men det är svårt att veta om man verkligen når ut med det och vilken påverkan det egentligen har, säger han.

I Mitt127 är han bland annat med och arrangerar de populära sommar- och vinterfestivalerna. Men också andra evenemang, som privatekonomiföreläsningarna "Para finns" och och stand up-kvällen "127 skrattar".

Om han skulle bli en av personerna som får stipendiet hoppas han att det ska ge ringar på vattnet.

– Förhoppningsvis kan det här inspirera ännu fler att engagera sig för lokala frågor. Och jag hoppas att det här kan leda till att Mitt127 får mer uppmärksamhet så att vi kan utveckla verksamheten och sprida den till andra områden.

Inte ett fan av priser

Alexandra Tecle säger att hon blev förvånad över nomineringen.

– Det är så många otroligt fantastiska ledare som brukar nomineras till den varje år, så jag blev väldigt förvånad, jag brukar ju oftast flyga under radarn. Egentligen är jag inte ett så stort fan av priser, jag gillar inte den typen av uppmärksamhet – jag gillar att göra saker i stället. Men det som är bra med det här är att det kan leda till ett större nätverk med andra likasinnade unga, säger hon.

Ställer upp för varandra

Alexandra Tecle har förutom sina uppgifter på JKS ett finger med i det mesta som händer i 127-området. Hon sitter i styrelsen för Jakobsbergs gård, coachar unga som vill söka kulturstöd och hjälper till i största allmänhet.

Någon som är typiskt för Skärholmen, tycker både hon och Atakan.

– Här finns en helt annan aura än många andra platser. Man ställer mer än gärna upp för varandra istället för att olika föreningar ska hålla på och konkurrera. Och det gäller i hela röda linjen, från Bredäng och söderut, säger hon.

Skulle ni bli sura på den andra om bara en av er vann?

– Haha nej, definitivt inte! Alla nominerade är värdiga vinnare, så bara att vara nominerad visar på att vi gör något rätt, säger Atakan Kara.

– Och går det bra för en så går det bra för hela Skärholmen. Bara att det är två nominerade från Skärholmen – och dessutom från JKS – är stort, säger Alexandra Tecle.

Kompassrosen

Stipendiet Kompassrosen delas varje år ut av Konungens Stiftelse Ungt ledarskap.

Varje år nomineras hundratals unga ledare för sitt engagemang och ledarskap, som ska vara baserat på "mod, omtanke och handlingskraft". Av dem väljs tio personer ut som kandidater för priset.

Tre till fem personer kan få priset – ett stipendium på 50 000 kronor som ska användas till personlig- och ledarskapsutveckling.

Den 15 april står det klart vilka som får priset och den 24 april hålls en ceremoni på kungliga slottet där pristagarna får ta emot stipendiet av kungen.