Planer finns att bygga bro mellan där museivägen slutar och där Rosendal börjar på andra sidan vattnet. Kungen äger dock marken - och behöver pengar för att bygget ska bli av. Foto: Maja Brand

Kungens män: Ge oss några millar så bygger vi bron

Den ny bron över Djurgårdsbrunnsviken är försenad. Nu hoppas Kungliga Djurgårdens förvaltning att staden vill vara med och bekosta projektet för att det ska bli av. Notan? 30 miljoner.

  • Publicerad 12:36, 16 feb 2017

Östermalmsnytt har tidigare berättat att gång- och cykelbron som planeras över Djurgårdsbrunnsviken ska börja byggas i höst.

Den nya bron, som har fått namnet Folke Bernadottes bro efter en namntävling där bland andra Östermalmsnytt överlämnade våra läsares förslag, ska binda ihop museiparken på norra Djurgården med Rosendalsområdet på södra Djurgården. 

LÄS MER: Då byggs den 80 meter långa bron över Djurgårdsbrunnsviken

Nu meddelar Magnus Andersson, chef på Kungliga Djurgårdens förvaltning, att byggstarten kommer att försenas. Anledningen är att det fortfarande saknas pengar för att bron ska komma på plats.

LÄS MER: Djurgårdens nya bro kan få kungligt namn

Förvaltningen hoppas nu att Stockholms stad är med och sponsrar projektet som väntas kosta 30 miljoner kronor.

– I den bästa av världar kommer så stort stöd som möjligt utifrån, det är ingen på Djurgårdsförvaltningen som badar i pengar. Kanske kan vi dela på kostnaden mellan förvaltningen, staden och någon privat aktör, säger Magnus Andersson.

Förslaget ska skickas till Trafikkontoret under året, och Magnus Andersson hoppas att finansieringsfrågan är löst till 2018. En ny bro tror han kan vara på plats först året därpå.

LÄS MER: Ny bro får kungligt namn

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är skeptisk till om staden kommer att sponsra brobygget, eftersom att det inte rör sig om kommunal mark.

– Det här är kungens mark. Generellt får vi inte använda kommunens medel till privata aktörer. Det är möjligt att det kan ses som nytta för stockholmarna, men det är inte helt klockrent, säger han.

Enligt Daniel Helldén måste kostnaden ställas i relation till nyttan.

– Det är en del pengar. Vi får titta på vad som är möjligt när de kommer in med en förfrågan. Jag vill gärna se en analys över rörelsemönster i området, säger han.

LÄS MER: Bro ska göra promenaden över Djurgården smidigare

Så här är det tänkt att den nya bron ska se ut.