Kungligt besök på äldreboende i Huvudsta

Solna fick riktigt fin påhälsning under onsdagseftermiddagen. Med anledning av drottning Silvias engagemang inom demensvård besökte hon Skoga vård- och omsorgsboende i Huvudsta.

  • Publicerad 18:49, 13 sep 2017

– Jag är väldigt glad över att vara här idag, sa drottning Silvia inför den samlade åhörarskaran av boende, anhöriga och personal.

Anledningen till besöket är att Skoga är certifierat av drottningens stiftelse Silviahemmet. Det innebär att all personal är utbildad inom demensvård för att kunna bidra till ökad livskvalitet för de demenssjuka och deras anhöriga. Det är nämligen bara en del av de boende som är dementa här. En av de boende på Skoga som lever med demens och fick träffa Silvia är Eva Axsäter. Hon blev Silviasyster 2006 genom en utbildning för personal inom demensvård, men har nu alltså insjuknat själv.

– Hon är väldigt noga själv med att bemöta dementa på rätt sätt, säger Boel Torndal om sin syster Eva.

Silvia blev visad runt hemmet och fick prata med representanter från boendet och politiker från Solna. Kommunalrådet Samuel Klippfalk (KD) pratade en del om vad som görs inom äldrevård i Solna och han fick höra en historia från Silvia som kan ge lärdom om sjukdomen. Den handlade om en dement före detta biologilärare som pekade på en buske för att signalera om sitt tidigare yrke.

– Han hade ändå kvar något av sitt tidigare liv, säger Samuel Klippfalk.

Agneta Laine är enhetschef på Skoga. Enligt henne har de boendet haft stor nytta av certifieringen och utbildningen av personalen. Hon framhåller små tips och saker som gör att demenssjuka kan känna sig bättre bemötta. Några exempel som gavs var att personalen vid dukning använder helröda underlägg och att man har satt in helröda toasitsar för att de demenssjuka lättare ska hitta rätt.

– Dementa drar sig till den röda färgen, säger Agneta Laine.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan du fira midsommar

Nyheter Midsommar firas traditionsenligt på Överjärva gård. Tusentals besökare brukar samlas på gräsmattorna med picknick. Det internationella inslaget är alltid stort.onsdag 20/6 15:47