Vegovan. Thomas Åström är kock på förskolan Leendet på Kungsholmen. Han är van att laga vegetarisk mat och är positiv till de ökade kraven. Foto: Linda Gren

Kungsholmen inför två köttfria dagar i förskolan

Två köttfria dagar i veckan. Minst. Nu ställer Kungsholmens politiker ännu hårdare krav på maten i förskolan.

  • Publicerad 13:00, 13 jan 2017

Kungsholmens stadsdelsnämnd fortsätter satsningen på vegetarisk mat i förskolan i år. För ett år sedan infördes krav på en vegetarisk dag i veckan på de kommunala förskolorna, ett krav som nu blir ännu hårdare. I år är det minst två dagar i veckan som ska vara helt köttfria.

– I grunden är det ju en samhällsfråga som rör det rent humanitära. Om vi ska få behålla vår jord länge så måste vi alla hjälpas åt, säger Lena Forsberg, chef för barn- och ungdomsavdelningen vid stadsdelsförvaltningen.

”Ingenting konstigt”

Att ställa ett sådant här krav tycker inte Lena Forsberg är något märkvärdigt.

– Det är ingenting konstigt med vegetarisk mat idag, går du ut och äter middag så finns det ofta flera vegetariska alternativ. Många människor väljer att äta vegetariskt och min upplevelse är att det är ett välkommet inslag i förskolan, säger hon.

LÄS ÄVEN: "Kungsholmen inför vegetarisk dag i förskolan"

Thomas Åström är kock på förskolan Leendet på Kungsholmen och han välkomnar den hårdare kravbilden.

– För mig blir det ingen jätteförändring då vi jobbat utifrån en helvegetarisk dag i veckan men gärna två eller tre. Men för Kungsholmen i stort tycker jag det här är en jättebra utveckling mot ett hållbart samhälle.

Hur påverkar det din arbetssituation?

– Jag tycker inte det är något problem med att ställa sådana här krav även om det innebär att jag som utbildad för mer än tio år sedan måste gå utanför mina ramar. Men det handlar inte bara om helvegetariskt heller utan vi jobbar för att minska animaliskt protein överlag.

LÄS ÄVEN: "Östermalm inför vegetariskt i förskolan minst två gånger i veckan"

Thomas Åström tycker dock att det explicita kravet på två dagar inte hade varit nödvändigt.

– Personligen hade jag tyckt att ett procentmål för animaliskt protein istället för två heldagar vegetariskt hade varit bättre. Vårt syfte som jag tolkar det är att generellt minska animaliskt protein till förmån för vegetabiliskt – inte  bedriva ”lobbyverksamhet” för helvegetarisk kost i allmänhet. säger Thomas Åström och fortsätter:

– Jag ställer mig dock helhjärtat bakom kravet ur ett hållbarhetsperspektiv och tycker inte det är betungande, men om kravet formulerats annorlunda kunde det ha blivit mer ändamålsenligt.

Mer ekologiskt

Utöver den större andelen vegetarisk mat ska förskolorna fortsätta verka för mer ekologisk mat och en ”giftfri” miljö. Det kan till exempel röra sig om att fasa ut gamla leksaker, madrasser och plastartiklar som innehåller kemikalier.

– Att förskolan ska ha mer ekologiskt odlad mat och vara en giftfri miljö ligger i samma box, om man säger så. Viljan är stor eftersom det handlar om att byta ut sådant som inte är bra, säger Lena Forsberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Peter vill rädda alperna – bestiger 82 berg

Nyheter Kungsholmsbon: "Hittills har vi tagit oss 30 000 meter i höjd" En galen resa för klimatet. Det är vad Peter Sandahl är ute på. Snart är han halvvägs på sitt 100 dagar långa äventyr.söndag 17/6 18:32

Bortglömd marionettvagn åker på turné

Nyheter Här hittar du den i sommar En robotbebis, ett får med ett öga och en nalle. Tillsammans utgör de nytillverkade marionettdockorna huvudkaraktärerna i Östermalmsbarnens egenskrivna pjäs "Kull i skogen". I veckan fick "de" spela...söndag 17/6 9:00