Mimie Trönberg arbetar på en nyöppnad godisbutik mitt emot den nya gymnasieskolan. Hon är redo att sälja snask i mängder till 2 500 tonåringar. Foto: Erik Simander

Kungsholmen rustar för tonårsinvasion

När höstterminen drar igång i augusti invaderas Hantverkargatan av 2 500 elever som ska plugga på nya Anna Whitlocks gymnasium. Det får handlare i området att gnugga händerna –men SL sitter still i båten.

  • Publicerad 16:17, 5 apr 2018

När vi besöker den nyöppnade godisaffären på Hantverkargatan är det stiltje. Anledningen stavas påsklov.

– Vid klockan 15 är det rusning från grundskolan intill i vanliga fall, säger butiksbiträdet Mimie Trönnberg som så klart hoppas att tonåringarna på Anna Whitlocks gymnasium kommer utöka den strida strömmen av godissugna i höst.

– Det har säkert funnits med i tankarna när ägaren valde att öppna här, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lite längre ned på gatan ligger Mix max, en butik som kallar sig stans roligaste. Där säljer man primärt leksaker. Men också sådant som kan vara användbart för skolelever.

– Så klart tycker vi det är jättekul med mer fart och fläkt på gatan. Och vi kommer köpa in extra mycket skolgrejer så som block och miniräknare. Förmodligen kommer vi skylta om till terminsstarten, säger butiksägaren Johan Jakobsson.

Leksaks- och hobbybutiken Mix Max på Hantverkargatan ser över sortimentet inför skolans öppning i augusti. Foto: Erik Simander

Donatella Mazzeo arbetar på pizzerian på gatan där Anna Whitlocks gymnasium kommer att öppna. "Vi har pratat om att skolan ska öppna, men jag vet inte ännu om vi kommer ha några särskilda erbjudanden till eleverna ännu. Vår lunch är redan populär"; säger hon. Foto: Erik Simander

Medan handlarna på gatan förbereder sig för fullt för tonårsinvasionen sitter SL still i båten.

Inga förändringar i kollektivtrafiken är planerade. Skolan ligger på en plats där både flera bussar och tunnelbanan ligger just utanför dörren. Att 2 500 ungdomar flyttar in tror man på SL "nog ska gå bra".

– Den hos oss som skött detaljdialogen med kommunen kring det här är på semester, men generellt är det så att den här delen av Kungsholmen av väldigt välförsörjd när det kommer till kommunikationer. Så just nu finns inga planer på förändringar i kollektivtrafiken, säger Christian Hoffmann, presskommunikatören på SL.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han påpekar även att Centralstationen finns på gångavstånd för de som kommer med pendeltåg.

Men cyklisterna då? Det har kommunala byggbolaget Sisab, som renoverat skolan, tänkt på.

– Det ingår ett antal cykelställ på Garvargatan i själva iordningsställandet av skolan. Sedan handlar det om att anpassa sig när man märker hur många elever som cyklar till skolan, säger Thomas Bergsell, presstalesperson på Sisab.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fest på Söder ska få fler att odla

Nyheter Här får barnen stoppa fingrarna i jord Det förbereds för en stor odlingsfest i Drakenbergsparken i höst.torsdag 19/7 16:33

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17