INSTÄLLT. Nationaldagsfirandet i Rålis har ställts in meddelar Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd. Till vänster en bild från firandet 2016. Foto: Per Brandt

Kungsholmen ställer in nationaldagsfirandet i Rålis

Kungsholmen ställer in det stora nationaldagsfirandet i Rålis i år på grund av coronaviruset.

  • Publicerad 11:26, 31 mar 2020

Förberedelserna och ansökningar för de aktörer som ville medverka vid årets nationaldagsfirande i Rålambshovsparken var i full gång – men nu är allt stoppat. Beslutet togs av stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) med tanke på coronavirusets framfart och nuvarande restriktioner.

Smedsuddsbadets nationaldagsfest ställs in

– Vi vet inte hur det kommer att se ut i början av juni även om vi hoppas att den värsta pandemin är över i Stockholm då. Men vi var tvungna att ta beslut nu eftersom det krävs mycket förberedelser för firandet. Det är även en ekonomisk fråga och vi kan inte lägga pengar på något som inte blir av. Väntar vi med att ställa in får vi höga kostnader, säger han.

– Nu behöver vi all vår kompetens inom alla våra verksamheter för att kunna fokusera på coronaviruset och skydda våra invånare från smitta.

Enligt Jonlund har drygt 100 000 kronor lagts hittills på förberedelser för firandet, men den totala notan beräknades till omkring 800 000 vilket nu kan läggas på andra åtgärder mot coronasmittan. Bland annat förbereder stadsdelen platser på korttidsboenden för ”sjukvårdsliknande insatser” som stöd till sjukvården i bekämpningen av coronaviruset, något som görs över hela staden enligt Jonlund.

– Det känns så klart väldigt tråkigt att ta det här beslutet, men det får bli som det blir. Skulle det här ha lagt sig och folk känner för att fira 6 juni får vi se vad vi kan göra spontant, men det blir inget stort arrangemang. Nu är fullt fokus på coronaviruset, säger han.